Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hatalmas lyukak tátongnak még a munkavédelemben és a munkabiztonságban

Hatalmas lyukak tátongnak még a munkavédelemben és a munkabiztonságban Hatalmas lyukak tátongnak még a munkavédelemben és a munkabiztonságban Hatalmas lyukak tátongnak még a munkavédelemben és a munkabiztonságban
Székely Szabolcs

A munkabiztonság és a munkavédelem világának egyértelmű fejlődését támasztják alá azok a nemzetközi piackutatási adatok, amelyeket a 2018. április 19. és 22. között megnyíló Védőháló 2018 szakkiállítás osztott meg. Mindenekelőtt az egyéni védőfelszerelések piaca bővül lendületesen: teljes volumenét jelenleg hozzávetőleg 5600 milliárd forintra (18 milliárd euróra) becsülik.

A védőfelszerelések fentebb megbecsült piacából 38 százalékkal részesedik jelenleg az Európai Unió 1810 milliárd forinttal (5,8 milliárd euróval) és ezen belül Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, Németország 561,6 milliárd forintos (1,8 milliárd eurós) piacot jelent.

A munka világa persze sok tekintetben megváltozott mára. A foglalkoztatottakkal szemben egyre összetettebbek a követelmények, melyek teljesítése rendkívüli rugalmasságot és mobilitást igényel. A munkaerő megőrzésére szolgáló valamennyi intézkedés ugyanolyan fontos, mint a munkavédelem és a munkahelyi biztonság.

A piaci adatok mellett a statisztikák viszont arról is árulkodnak, hogy még óriási lyukak tátongnak a munkahelyi „védőhálón”, hiszen évente egy Miskolc vagy Szeged méretű város lakossága, azaz közel 160.000 ember veszíti életét még mindig Európában a munkájából eredő megbetegedésben.

"A munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések elkerüléséhez, munkavégző képességünk megőrzéséhez és egészséges életéveink számának növeléséhez a kulcs a munkakörülmények fejlesztésében rejlik. Egyéni érdekünk mellett az egész társadalom versenyképességének javítását szolgálja mindaz, amit a munkavédelem ügyéért teszünk. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának munkája e védőháló erősítését szolgálja, ezért csatlakoztunk szakmai partnerként az áprilisi négynapos rendezvényhez „ –  tette hozzá a Védőháló 2018 szakkiállítás egyik fő támogatója, Nesztinger Péter, NGM Munkavédelmi Főosztályának vezetője.

A legtöbb vállalatnál - mindenekelőtt Európában - ma már elterjedt az a felismerés, hogy a megelőző munkavédelem és az egészséget megőrző és fejlesztő munkakörülmények nem csupán pénzbe kerülnek, hanem jelentős, a balesetekből vagy megbetegedés okozta munkaidő-kiesésből fenyegető kiadástól óvják meg a vállalatokat. Ráadásul hosszú távon üzemgazdasági előnyöket is biztosítanak az óvintézkedések: az egészséges, biztonságos és kellemes körülmények között dolgozó munkavállalók jól érzik magukat. Ez fokozza a kreativitást, a termelékenységet és ezzel a munka minőségét is.

Legközelebb 2018. április 19-22. között kaphatnak betekintést a hazai termék- és szolgáltatási kínálatba a szakmai és nagyközönség látogatók a Magyar Vasúttörténeti Park 1500 m2-es rendezvény-csarnokában, ahol mintegy 40 kiállító – köztük számos nemzetközi piacvezető cég – mutatkozik be azzal a céllal, hogy erősítsék a munkahelyi, sőt az otthoni környezetünkben is védőhálót – hívta fel a figyelmet Unyi Györgyi, a szakkiállítás főszervezője. Az eseményen rangos szakmai kísérő események, konferenciák, vasárnap pedig színvonalas családi programok várják a közönséget.