Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az országot várja vendégségbe Siófok kikötője

Az országot várja vendégségbe Siófok kikötője Az országot várja vendégségbe Siófok kikötője

Magyarország legszebb helyeit, különlegességeit és értékeit mutatja be egy fesztivállal június 9-10-én a BAHART Siófokon. Az idén várossá avatásának 50. évfordulóját ünneplő Siófok ad ugyanis ismét helyet a Nemzeti Regattának, ahol ötvenegy hazai település kel barátságos versenyre a Balaton vizén.


 

A nyár balatoni fővárosában harmadszorra rendezi meg a Balatoni Hajózási Zrt. Siófok város főtámogatásával a Nemzeti Regattát, amely egy kétnapos fesztivál keretében hozza össze a Magyarország minden részéből benevező településeket, hogy egy színes fesztivállal mutassák meg a Siófokra érkezőknek az ország értékeit.

A június 9-én és 10-én zajló regattán a települések vitorlás csapatai - számos hírességgel, sportolókkal, művészekkel erősítve - egyforma hajókkal és profi kormányosok vezetésével vesznek részt egy barátságos vitorlás versenyen. A Sió csatorna torkolatában pedig sárkányhajós futamokon húzzák az evezőt a hazai és vendég települések csapatai. A vízen és szárazon is zajló megmérettetésből a gasztronómia sem maradhat ki, hiszen a falvak és városok bemutatkozó standjainál a helyi specialitásokat is elkészítik egy versenyben, amelyet szakértő zsűri értékel és a közönség is megkóstolhatja a messzi tájakról elhozott finomságokat.

A kétnapos fesztiválon a Balaton régió meghatározó települései mellett még további 36 település vesz részt Debrecentől Zalaegerszegig, Gyöngyöstől Mohácsig – megmutatva, hogy a vendégváró Balaton mindannyiunk közös, nemzeti kincse.

 

Az átkeléstől a kikapcsolódásig

Siófok kikötője régóta igazi csomópont a városban, „ahol a Balaton kezdődik”. A modern, mólókkal kiépített hajókikötő már 1864-tól üzemel, a rendszeres hajójáratokat is ebben az évben kezdték meg a legendás Kisfaludy gőzössel. A járatok és a kompok ma is nélkülözhetetlen közlekedési eszközök, a tavi hajózás azonban kikapcsolódási lehetőségként is egyedülálló élményeket biztosít. A sétahajók Siófokról a szezonnyitó hétvégén délelőtt tíztől este hatig rendszeresen kifutnak. Az egyórás utazásokat, amelyek páratlan nézőpontból mutatják meg a Balaton és a környező táj látványosságait, ezen a hétvégén stílszerűen a Nemzeti Regatta nevet viselő, 120 fős hajó biztosítja. Szombat délutáni Varázshajót követően este a Siófok katamarán fut ki, amelyet a tánczenék kedvelői vehetnek birtokba bulihajóként.

 

Egy kikötőben az egész ország

Magyarország településeinek balatoni fesztiválja színes programkínálattal várja két napon át a kikötőbe érkezőket, a hajózások kivételével minden programra díjtalan a belépés. A települések standjain a helyi kulturális és gasztronómiai kínálattal várják a vendégeket, a színpadon pedig a hagyományőrzőktől a néptáncegyütteseken át a sztárzenekarokig rengetegen szórakoztatják a közönséget. Lesz például Király Viktor és TNT-koncert, eljön Vincze Lilla, a Kowalsky meg a Vega, fellép a Patikadomb, ahogy a bordalokat országszerte terjesztő Vivat Bacchus is műsort ad. A gyerekeknek játszóházakkal, ügyességi játékokkal és bemutatókkal is készülnek. A részletes program és tudnivalók elérhetők a www.nemzetiregatta.hu weboldalon. Mindenki találhat tehát az érdeklődésének megfelelő programot a szurkolástól a lazításig Siófok kikötőjében, a nyár első balatoni fesztiváljának hétvégéjén.

 

 

 

Fotók forrása:

 

- Családi élményhajózás kis gőzössel, 1913

http://www.fortepan.hu/?view=query&q=si%C3%B3fok&lang=hu&img=75911

  • Siófok katamarán, hajozas.hu

http://hajozas.hu/wp-content/uploads/2016/05/siofok-katamaran-balatoni-hajozasi-zrt-hajozashu-900x506.jpg

 

Részletes program link: http://www.nemzetiregatta.hu/fesztival/programok