Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az online pénztárgépek rendszeréről tanácskozik az OECD Budapesten

Az online pénztárgépek rendszeréről tanácskozik az OECD Budapesten

Négy kontinens 28 országának képviselői üléseznek Budapesten június 28-án és 29-én, hogy az OECD összegyűjtse a legjobb nemzetközi tapasztalatokat az online pénztárgépek rendszeréről. Magyarországot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakemberei képviselik, akik aktívan részt vesznek a szervezet Adóigazgatási Fórumában, annak 2002-es megalakulása óta.

 

Az OECD online pénztárgép projektjének vezetője, az Orosz Szövetségi Adószolgálat azért kérte fel Magyarországot a találkozó megrendezésére, mert az itthon már öt éve bevezetett online pénztárgép rendszer jó példa a nemzeti költségvetések védelmét szolgáló intézkedésre.

 

- A 300 ezer, Magyarországon működő online pénztárgép évente megközelítőleg 3,7 milliárd adatot továbbít, vagyis átlagosan 10 milliót naponta – mondta megnyitójában a rendszerről Tamásné Czinege Csilla, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. A NAV vezetőjének adószakmai ügyekért felelős szakmai helyettese hangsúlyozta, hogy ez csak egy a gazdaságfehérítés eszközei, valamint a NAV, kockázatelemzésre alkalmazható adatvagyonának elemei közül. Az árufuvarozást kontrolláló Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszer, a hétvégén induló Online Számla rendszer és más információforrások is azt a célt szolgálják, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a digitalizáció eszközrendszerét alkalmazva képes legyen a gazdasági események valós idejű nyomon követésére, a jogkövető adózók segítésére és a költségvetésnek kárt okozó ügyeskedők azonnali kiiktatására.

 

A kétnapos tanácskozáson a 17 uniós tagállamon kívül további 11 ország képviselői és az Adóigazgatások Európai Szervezetének (IOTA) munkatársai is részt vesznek. Esettanulmányok bemutatására, kerekasztal-beszélgetésekre és szekcióülésekre is sor kerül azzal a céllal, hogy a résztvevők közösen mérjék fel az online pénztárgépek rendszerében rejlő lehetőségeket és kihívásokat.

 

Címkék