Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

IGAZI ZÖLD ÉLMÉNYAUTÓ LESZ A VADONATÚJ LEXUS UX

IGAZI ZÖLD ÉLMÉNYAUTÓ LESZ A VADONATÚJ LEXUS UX IGAZI ZÖLD ÉLMÉNYAUTÓ LESZ A VADONATÚJ LEXUS UX IGAZI ZÖLD ÉLMÉNYAUTÓ LESZ A VADONATÚJ LEXUS UX IGAZI ZÖLD ÉLMÉNYAUTÓ LESZ A VADONATÚJ LEXUS UX
Radomszki Viktor

A vadonatúj Lexus UX nem csak a világ legfejlettebb, a modellben debütáló világelső termikus hatékonyságú környezetbarát hibrid elektromos hajtását kapta meg, de egyéni igényekhez igazodó felfüggesztése, a közvetlen kormányzás és az opcionálisan rendelhető E-Four összkerékhajtás is gondoskodik arról hogy valódi élményautó legyen. Az autó nem mindennapi, merész formavilágához tehát valódi, önkifejezést lehetővé tévő vezetési élmény társul majd.

 

Az UX 250h a legújabb fejlesztésű Lexus Hybrid Drive hajtáslánccal készül: 178 LE-s rendszerteljesítményével az UX 250h egyesíti a hatékony üzemanyag-felhasználást a rendkívül kifinomult, közvetlen vezetési élménnyel. Az UX új 2,0 literes, soros négyhengeres benzinmotorja kategóriájának egyik leghatékonyabb erőforrása (különleges, lézerrel edzett szívóoldali szelepülékekkel, és új tervezésű szívócsővel). Köszönhető ez a motor magas kompressziójának (13,0:1), valamint közvetlen- és közvetett befecskendezést kombináló D4-S befecskendező rendszerének, szívó- és kipufogóoldalon is változó, (a szívóoldalon elektromos szabályozású) intelligens szelepvezérlésének (VVT-iE). A veszteségeket hatásosan csökkentő motorolaj-szivattyú és az elektromos vízpumpával dolgozó hűtőrendszer segítségével még jobban kihasználható a motor teljesítménye és hatékonysága. Télen, a hideg napokon ez a rendszer gyorsabban bemelegíti az utasteret. A benzinmotor gyors felmelegedését kipufogógáz-visszavezetés is segíti, ami egyúttal alacsonyabb károsanyag-kibocsátást is jelent. A nagy hatékonyságú szilárdrészecske-szűrőnek köszönhetően az erőforrás megfelel a szigorú Euro 6d PN előírásainak is. Az UX hibrid új generációs hajtásláncát a benzinmotor mellett két, generátorként is működő elektromotor alkotja, szerkezete kompaktabb, működése pedig hatékonyabb, mint a Lexus korábbi hibrid rendszeréé. A központi elektronika (PCU) teljesítménye megnőtt, pedig 20 százalékkal kisebb, és 10 százalékkal könnyebb is, mint volt. Az elektromotorok és a benzinmotor fordulatszámának összehangolása úgy eredményez lineáris, intenzív gyorsulást, hogy az utóbbinak nem szükséges zavaróan magas fordulaton üzemelnie. A motor fordulatszáma szinkronban van a jármű sebességével, így a gázra lépve mindig azonnali és folyamatos gyorsulás a válasz. Az új hajtásláncban a két elektromotor-generátor (MG1 és MG2) koaxiálisan, közös tengelyen dolgozik. Az eredmény: számottevően kisebb és könnyebb szerkezet, 25 százalékkal kisebb súrlódási veszteséggel. Ezen kívül az MG2 fordulatszáma is megnőtt, így nagyobb teljesítményt és hatékonyságot nyújt.A Sequential Shiftmatic funkció hat fokozatban állítható motorfékerőt kínál, ami beállítható a kormánykapcsolókkal, vagy S állásban a váltókarral is. A sebesség, amikor a hibrid rendszer leállíthatja a belsőégésű motort, például egy hosszabb lejtőn, 115 km/órára növekedett. Az új, kompakt és könnyű építésű nikkel-metál-hidrid (NiMH) akkumulátor és ennek kompakt hűtőrendszere mélyre beépítve, a hátsó ülés alatt található, ami szintén hozzájárul az UX korábban említett, kedvezően alacsony súlypontjához.

Az UX 200 változat a 250h-ban is használt 2,0 literes, soros négyhengeres benzinmotorral fut.

171 LE-s teljesítménye ugyan hasonló, mint a konkurens modellek kisebb hengerűrtartalmú turbós erőforrásaié, de az UX 200 motorja kevésbé bonyolult, és így jóval könnyebb is. Maximális forgatónyomatéka 205 Nm. Az új Direct Shift CVT (D-CVT) sebességváltó a fokozatmentes automaták sima és üzemanyag-takarékos működése mellett az autó fölötti uralom érzetét is nyújtja. A szerkezetben kiegészítő előtét áttétel található, hogy elinduláskor az UX 200 úgy gyorsítson, mint egy manuális váltós jármű, így a zökkenőmentes üzem mellett közvetlenebb a sebességélmény is, hiszen a CVT rendszer csak később kapcsolódik be a működésbe. Az eredmény sima és egyenletes gyorsulás, a fokozatmentes (CVT) váltó középtartományi és nagy sebességű előnyeivel: a mechanikus előtét áttétel hatására a CVT terhelése csökken, szíjáttétele hosszabbra választható, szíjtárcsái könnyebbek, kisebbek lehetnek, és javul a fogyasztás, valamint vele az emisszió is. A CVT váltó erős gyorsításoknál előre rögzített fokozatokban kapcsol, ilyenkor a működése a hagyományos automatákéhoz hasonló.

 

Kiváló manőverezhetőség, praktikus használhatóság

A Lexus UX alkalmas arra, hogy könnyen felderítse a várost. A 2640 mm-es tengelytáv hozzájárul a sima és stabil futáshoz. A 4495 mm hosszú karosszéria és a szegmens legjobb, két szegély között mért 10,4 m-es fordulóköre sokat segít a Lexus UX könnyed manőverezésében, és kényelmes parkolásában. A be- és kiszállást több funkció is könnyíti, többek között a csípőponthoz viszonyítva optimális magasságában lévő ülések, a küszöbidomok metszett profiljai és az ülőlapok kialakítása. Az apró holmik tárolásához az UX kínálja a legnagyobb középkonzoli dobozt a kategóriában. A rendelkezésre álló, kéz nélkül nyitható-zárható csomagtérajtó kényelmesebbé teszi a poggyászok bepakolását, míg a tömör alumínium tetősínekhez különféle kiegészítők, tartozékok erősíthetőek biztonságosan. A modell konfigurációjától, gumiabroncsaitól és a piacoktól függően az UX defektjavító készlettel, defekttűrő abroncsokkal vagy hagyományos pótkerékkel kapható. A második generációs, és a korábbiaknál csendesebb, kényelmesebb futású defekttűrő abroncsokkal a jármű defekt esetén sík úton akár 80 km/órás sebességgel is haladhat, és 160 km távolságot tehet meg.

Egyéni igényekhez igazodó felfüggesztés

A legfrissebb fejlesztésű Lexus adaptív futómű (AVS), amely a márka zászlóhajójának tekinthető LC kupéban debütált, elérhető az UX F SPORT és a Luxury modellváltozatnál is. Az új AVS rendszer csökkenti a karosszéria nem kívánt dőléseit és magasabb szintű menetkomfortot biztosít rossz minőségű útfelületeken is. Működési elve egyszerű: a csillapítóerő kisebb, amikor az UX egyenes úton halad, és erősebb, amikor kanyarodik vagy sávot vált. Ilyenkor érezhetően javul a stabilitás, és csökken a karosszéria oldaldőlése. Az AVS mágnesszelepekkel dolgozik, így változtatva a lengéscsillapítókban az olajáramlást. A program villámgyorsan, 650 beállításból választja ki az éppen aktuális helyzetnek megfelelőt. Az AVS folyamatosan értékeli a kormány (kormányzási szög) és a G-szenzor érzékelőitől kapott jeleket, és ezek alapján gyakorlatilag folyamatosan változtatja a csillapítóerőt, hogy minimálisra csökkentse a karosszériadőlést, és javítsa a komfortot. A csillapítóerő alacsony sebességnél csökken, nagyobb sebességnél nő. Az integrált funkciók (oldaldőlés-érzékelés, bólintásérzékelés, pattogásérzékelés, nyersességérzékelés) működését az AVS az útfelület és a menetdinamika alapján szabályozza.

A vezető az üzemmódválasztóval is beállíthatja a csillapítás mértékét, választva az Eco, Normal vagy Sport S üzemmódok választhatók, de rendelkezésre áll az egyéni (Custom) beállítás is.

Sport S+, vagy egyéni (Custom) üzemmódban a Sport beállítást választva, a csillapítás feszesebbre vált. Ezen kívül, az ütközésmegelőző rendszerrel kooperálva, az AVS vészhelyzetben - a beállított funkciótól függetlenül - olyan csillapítási erőt alkalmaz, ami a VSC leghatékonyabb működését teszi lehetővé.

 

Közvetlen kormányzás, többféle kerék

Az UX új elektromos rásegítésű szervokormánya kompakt és rendkívül merev szerkezet, az irányításnál azonnali reakciókat és kiváló érzetet biztosít.

Az újonnan kifejlesztett, mélységében és magasságában is elektromosan állítható kormányoszlop az ugyancsak elektromos mozgatású első ülésekkel szerelt UX változatokhoz érhető el. A memória funkcióval ellátott változatokban a rendszer automatikusan is megkönnyíti a be- és kiszállást, ugyanakkor egy kapcsoló segítségével a dőlés és a tengelyirányú helyzet egyformán 40-40 mm-es úton állítható, így a kormány nem lesz útban, amikor kiszállunk, vagy beülünk az autóba. Alapfelszerelés a 17 x 6,5 colos, aerodinamikai szempontok szerint tervezett könnyűfém keréktárcsa készlet, 215/60 R17 96H méretű gumiabroncsokkal. Opcionálisan 18 colos könnyűfém keréktárcsák is elérhetők, szintén négy évszakos, defekttűrő 225/50 RF18 95V méretű abroncsokkal. Az F SPORT modell nagy teljesítményű nyári gumiabroncsokkal is megrendelhető.

.E-Four összkerékhajtás

Az UX 250h elérhető elsőkerékhajtással és E-Four összkerékhajtással is. Az E-Four összkerékhajtás esetén egy külön elektromotor-generátort is beépítenek a hátsó differenciálműbe. A járműstabilitás-vezérlés (VSC) gondoskodik az első és a hátsó tengely közötti teljesítményelosztásról, folyamatosan változtatva a vonóerőt, amikor az autó gyorsít, kanyarodik vagy éppen csúszós úton halad. A rendszer a hagyományos, mechanikus osztóművet és hajtótengelyt is tartalmazó, magas belső súrlódású megoldásoknál sokkal gazdaságosabban működik. Az E-Four további előnye, hogy a tapadás növelése mellett a hátsó kerekekre jutó nyomaték szabályozásával a jármű alul- vagy túlkormányzottságát is mérsékelni tudja.

 

Üzemmódválasztó

Mind az UX 200-hoz, mind pedig az UX 250h-hoz jár a Lexus üzemmódválasztó program, amely lehetővé teszi, hogy a vezető három menetprogram közül válassza ki az igényeinek leginkább megfelelőt. A Normal program optimalizálja a teljesítményt és a hatékony üzemanyag-felhasználást; az ECO mindent a takarékosságnak rendel alá, beleértve a légkondicionáló működését is; míg a Sport élénkebb gázreakcióval és közvetlenebb érzetű kormányzással fokozza a vezetés élményét. A Luxury és F SPORT változatokhoz elérhető az AVS rendszer, ötféle választható menetprogrammal: Normal, ECO, Sport S, Sport S+ és egyéni (Custom).MŰSZAKI ADATOK

Méretek és tömegek

UX 200
FWD

UX 250h
FWD

UX 250h
E-Four

Teljes

Hosszúság

mm

4495

Szélesség (külső tükrök nélkül)

mm

1840

Magasság*1

mm

1520*2 - 1540*3

Tengelytávolság

mm

2640

Nyomtáv

 

Elöl

mm

1560*4 - 1550*5

Hátul

mm

1560*4 - 1550*5

Fejtér

Elöl

mm

65

Hátul

mm

55

Lábtér

 

Elöl

mm

1068

Hátul

mm

841.5

Válltér

Elöl

mm

1398.4

Hátul

mm

1344

Szélesség (csípőmagasságban)

 

Elöl

mm

1367.6

Hátul

mm

1329.2

Beltér

 

 

Hosszúság

mm

1830

Szélesség

mm

1518

Magasság

mm

1170.9 - 1145.8*6

Tandemtávolság

Az első és a hátsó utas között

mm

870

Utasok száma

 

5

Túlnyúlás

 

Elöl

mm

970

Hátul

mm

885

Légellenállási együttható

 

0.33

Minimális hasmagasság (menetkész tömeggel)

mm

160

A minimális hasmagasság mérésének helye

 

Alsó motorburkolat

Első terepszög

fok

14

Hátsó terepszög

fok

25

Rámpaszög

       fok

17

Menetkész tömeg

Az első tengelyen

Min. - Max. (EC/
ECE) kg

890 - 920

925 - 955

930 - 960

A hátsó tengelyen

570 - 620

615 - 665

670 - 720

Összesen

1460 - 1540

1540 - 1620

1600 - 1680

Megengedett össztömeg

kg

1980

2110

2110

Vontatható tömeg

 

Fékezett utánfutón

kg

750

750

750

Fékezetlen utánfutón

kg

750

750

750

Üzemanyagtartály

 

l

47

43

43

 

Motor

UX 200
FWD

UX 250h
FWD

UX 250h
E-Four

Hengerszám és elrendezés

Négyhengeres, soros

Vezérlés

16 szelepes, DOHC, VVT-iE (a szívóoldalon), VVT-i (a kipufogóoldalon)

Furat x Löket

mm

80.5 x 97.6

Hengerűrtartalom

cm3

1987

Sűrítési arány

13.0 : 1

14.0 : 1

14.0 : 1

Befecskendezés 

EFI, D-4S

Szívórendszer

Atmoszférikus

Emissziós besorolás

EURO6d, EURO6

Üzemanyag

Benzin

Ajánlott oktánszám

RON

95 vagy magasabb

Legnagyobb teljesítmény

EEC

 

kW/1/pe rc (LE/1/perc)

126/6600 (171/6600)
*Célérték

107/6000 (146/6000)
*Célérték

107/6000 (146/6000)
*Célérték

Maximális forgatónyomaték

EEC

 

Nm/1/perc (kg-m/1/perc)

205/4800 (20.9/4800)
*Célérték

180/4400 (18.4/4400)
*Célérték

180/4400 (18.4/4400)
*Célérték

Fogyasztás

Vegyes célértékek (NEDC-ből)

l/100km

5.6*4, 5.8*5, 14

4.1*4, 4.3*5, 14

4.5*4, 4.8*5, 14

CO2-kibocsátás

g/km

132*4, 138*5, 14

96*4, 102*5, 103*10

106*4, 113*5, 114*10

 

Elektromotor-generátor

  

UX 200
FWD

UX 250h
FWD

UX 250h
E-Four

Elektromotor típusa

Elöl

 

Állandó mágneses

Legnagyobb teljesítmény

Elöl

kW (LE)

 

80 (109)

80 (109)

Maximális forgatónyomaték

Elöl

Nm (kg-m)

 

202 (20.6)

202 (20.6)

Hibrid akkumulátor

Típus

 

Ni-MH

Ni-MH

Névleges feszültség

V

 

216

216

Cellák száma

 

180

180

Rendszerteljesítmény

Összesített legnagyobb teljesítmény*7

kW (LE)

 

130 (178)

130 (178)

 

Menettulajdonságok

UX 200
FWD

UX 250h
FWD

UX 250h
E-Four

Végsebesség*8

km/h

190

177

177

Gyorsulás és rugalmasság*8

 

0-ról 100 km/h

s

9.2

8.5

8.7

80-ról 120 km/h

s

6.6

6.3

6.5

 

 

Felfüggesztés és hajtáslánc

UX 200
FWD

UX 250h
FWD

UX 250h
E-Four

Sebességváltó

Típus

D-CVT

Elektronikus szabályozású, folyamatosan változó áttételű

Hajtásmód

Elsőkerék

Elsőkerék

Összkerék (E-Four)

Sebességváltó áttételek

 

 

Előtét (1.) fokozat

3.377

   

A CVT váltó módosítása*9 

2.236 - 0.447

   

Hátramenet

3.136

   

Az elektromotorok lassító áttétele 

 

3.062

3.062

Differenciálmű (Elöl /Hátul) 

4.014 / -

3.605 / -

3.605 / 10.487

Fékek

 

Elöl

Hűtött tárcsa

Hátul

Tömör tárcsa

Fékek mérete

 

Elöl 

Átmérő / Vastagság

mm

305 / 28

Hátul

281 / 12

Rögzítőfék típusa

Elektromos

Felfüggesztés

 

Elöl

MacPherson

Hátul

Hosszlengőkarok, háromszög keresztlengőkarokkal

Kormányfordulatok száma (végállások között)

2.76

Fordulási sugár

 

Járdaszegélyek között

m

5.2

Falak között

m

5.6

Szervokormány típusa

EPS

 

*1: Terheletlen járművek

*2: Tetősínekkel / Cápauszony-tetőantenna nélkül

*3: Tetőantennával

*4:   215/60R17 gumiabroncsokkal

*5: 225/50RF18 gumiabroncsokkal (Luxury kivitel)

*6: Napfénytetővel

*7: A benzinmotor és az elektromotorok együttes teljesítménye (az akkumulátor energiáit is felhasználva, saját mérés alapján)

*8: A Lexus saját adatai

*9: 2.-tól 10.-ig

*10: 225/50RF18 gumiabroncsokkal (F SPORT kivitel)

 

 

Címkék