Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

OKOSPARKOLÁS BUDAPEST BELVÁROSÁBAN

OKOSPARKOLÁS BUDAPEST BELVÁROSÁBAN OKOSPARKOLÁS BUDAPEST BELVÁROSÁBAN OKOSPARKOLÁS BUDAPEST BELVÁROSÁBAN OKOSPARKOLÁS BUDAPEST BELVÁROSÁBAN
Székely Szabolcs

Jelentősen csökkenhet a parkolóhely kereséssel töltött idő és a tranzitforgalom okozta terhelés a Belváros Önkormányzata által fejlesztett ingyenes applikáció segítségével az V. kerületben.

Belváros, Budapest szíve lévén, kiemelten forgalomvonzó helyzetű, ami éles ellentétben áll viszonylag kis méretével. Belváros Önkormányzata éppen ezért minden lehetséges intézkedést megtesz az V. kerület forgalomcsillapítása érdekében. A tranzitforgalom csökkentése, a környezetbarát közlekedési eszközök (kerékpár, elektromos tömegközlekedési járművek) használatának előmozdítása és a közlekedési rend racionalizálása mellett most Magyarországon elsőként készül okosparkolási rendszer bevezetésére a kerület.

Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület polgármestere az alkalmazást bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kerület a parkolási díjból származó bevételének egy részét olyan fejlesztésbe szerették volna visszaforgatni, ami valóban hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a Belvárosban parkolni szándékozó autósokat.

Az aktív budapesti forgalom több mint 30%-a parkolóhelyet keres. Az app használatával értékes időt és pénzt spórolhatnak majd az autósok. A parkolóhely kereséssel töltött idő jelentős mérséklése élhetőbb városi környezetet teremt: csökkenti a dugókat, a lég- és zajszennyezést, és nem utolsó sorban a parkolóhely kereséssel járó stresszt.

A rendszer alapját a parkolóhelyekre telepített szenzorok adják, amelyek valós időben jelzik a férőhelyek foglaltságát, megjelenítve azt egy felhasználói felületen (telefon, tablet). Az alkalmazás használatával azonnal, célirányosan elfoglalható a legközelebbi szabad parkolóhely. Az applikáció végig követi a parkolási folyamatot: térképen mutatja a valós időben elérhető szabad parkolóhelyeket. Helyismerettel nem rendelkezők számára az applikációban lévő navigáció vezeti el az autóst a várakozóhelyre. A parkolás befejeztével ezen keresztül történik a készpénzmentes fizetés is.

Jelenleg egy teszt projekt keretében 135 db parkolóhelyen (Irányi u., Papnevelde u., Kéményseprő u., Molnár u., Váci u.) építették ki a rendszert. A várhatóan év végéig folytatódó próbaidőszak sikeres befejeztével jövőre kerülhet sor az applikáció kiterjesztésére az V. kerület egészére.

A fejlesztés Belváros Önkormányzatának reményei szerint együttműködve a fővárosi kerületekkel egységes, hatékony parkolási rend kialakításához vezethet Budapesten.

Címkék