Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

MEGINT MENTETTEK A SZURKOLÓK

MEGINT MENTETTEK A SZURKOLÓK MEGINT MENTETTEK A SZURKOLÓK MEGINT MENTETTEK A SZURKOLÓK MEGINT MENTETTEK A SZURKOLÓK MEGINT MENTETTEK A SZURKOLÓK
Székely Szabolcs

Pénteken a Szurkolók az Állatkínzás Ellen csapata Jászberényben a Neszür dűlőkben tartott eb összeírást és állattartási felmérést a helyi önkormányzat engedélyével.

A csapat több szurkolói táborból tevődött össze, FTC, Újpest, Kispest, Kecskemét és a DVTK szurkolói is időt és költséget nem kímélve utaztak a helyszínre.

Bár a cél egy egyszerű felmérésnek indult, de sajnos a szurkolóknak itt is szembesülniük kellett a magyarországi állattartási állapotokkal, (tisztelet a kivételnek) bár ettől láttak már rosszabb körülményeket is, de sokszor elszorult gyomorral és visszafogva kellett itt is elmagyarázni a „kutya tartóknak” hogyan kellene tartani egy állatot.

A szurkolók sok esetben értetlenül álltak és nem hittek a fülüknek, ahogy a gazdák próbálták meggyőzni őket, hogy a kutyának miért jó egész életében egy kettő méteres láncon élni, úgy hogy soha nincs elengedve.

Viccesen mondhatnánk, a szurkolók a hibásak a Föld bolygó elsivatagosodásáért is, hisz bármerre járnak, ott sosincs víz, legalábbis a kutyák előtt, de ennyi esküt ritkán hall ilyen rövid idő alatt az ember, miszerint mindig van a kutyáknak vize, csak pont most fogyott el a tálból, bár sok esetben tál sem volt, nemhogy víz. És hogy mit adnak enni a kutyáknak? - a válasz a hümmögésen kívül egy rövid szó volt: „maradékot”.

Bár a jogszabályok részletesen nem térnek ki a kutya koszt minőségére, de talán nem is számítana, hisz amikor a chipről és a kötelező oltásokról kérdezték a gazdákat, amit ugye törvényi szabályozás ír elő, csend lett, majd hümmögve és váll rándítva közölték, hogy az nincs. És talán a legérdekesebb választ egy fiatalember produkálta: „én nem hiszek a chipbe”. Sokan állították, hogy bár nincs chip a kutyában, de a kötelező veszettség oltást megkapta a kutya, ami azért is érdekes, mert chip nélkül egy állatorvos sem olthat be egy kutyát sem.

Ahogy már a cikk elején írtuk, egy felmérésnek indult, de itt is menteni kellett a szurkolóknak, egy puli keverék kutyának egy kézilabda nagyságú daganat éktelenkedett a hasán, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel, így a gazda beleegyezésével már Budapesten van a kutya, hétfőn elindul az orvosi kezelése.

Emellett rossz tartás és talán mondhatjuk, hogy nemtörődömség miatt még további hat kutyát kellett elhozni a dűlőkből és egy távolabb lévő tanyáról, mely kutyák felkerülnek a gazdi keresők népes táborába.

Azért voltak olyan kutyatulajdonosok is, akik bár anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, azért láthatóan mindent megtesznek, hogy a körülményekhez képest mindent megadjanak kutyáiknak,és elfogadták a szurkolók segítségét, akik hamarosan kutyaházakkal, kutyatáppal és egy önkéntes állatorvossal térnek vissza a helyszínre, hisz a cél nem a konfliktus kezelés és a kutyák elhozatala, hanem a felvilágosítás és a segítségnyújtás, persze csak annak, aki elfogadja.

A jászberényi túráról további részleteket és még sok más információt a 2018-11-05.én 18 órakor kezdődő Szurkolók az Állatkínzás ellen HANG A HANGTALANOKÉRT műsorban halhatnak a Sztráda Rádióban (www.sztradaradio.hu)