Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az implantáció, azaz a lombik beágyazódás

Az implantáció, azaz a lombik beágyazódás
Székely Szabolcs

 

 

 

Természetes úton történő fogamzás során egy spermium egyesül a petesejttel a petevezetékben. A folyamat a petesejt ovulációja útján, körülbelül két héttel a menstruációt követően zajlik le. Ilyenkor a méh nyakcsatorna hámja váladékot termel, mely elősegíti a spermiumok méhkürtökbe jutását. A két sejt találkozása itt megy végbe. Amikor a folyamat nem zajlik le magától, külső segítségre van szükség.  

A segítő lombik program

Számos vizsgálat előzi meg a lombik programot. Enyhe hormonális stimulációval kezdődik, hogy az édesanyánál a megfelelő minőségben több petesejt is megérjen. A tüsző érési folyamatot folyamatosan figyelemmel kísérik. A megfelelő időpontban, rövid altatás alatt, egy speciális eljárással kiemelik a tüszőből az érett petesejteket.

Az eljárás során a petesejt és a spermium találkozása laborban történik, amit speciális tápoldatban érlelnek 2-6 napig. A legéletképesebb zigótákat egy katéterrel felhelyezik a méhbe. Innentől kezdve a terhesség a természetes fogantatás szerint zajlik tovább.

A mesterséges megtermékenyítés 50-70 százalékos sikerrel jár, de nem mindig az első beültetés után.

A beágyazódás folyamata

A zigóta, azaz a megtermékenyült petesejt folyamatosan osztódik, már a méhbe kerülés előtt is. Gombostűfejű méretben már szedercsírának nevezzük. Mire az anyaméhbe kerül mintegy 64 sejtből áll. A beágyazódás sikeressége elősegíthető vitamin készítményekkel és orvosi segítséggel egyaránt. A méhben az életkezdet sejtjei elkezdenek differenciálódni. A külső sejtek a külvilággal való kapcsolat létesítéséért felelősek, a belső sejtek pedig megalapozzák az új életet, testet adnak annak a fejlődő embernek.

A méhfalhoz kapaszkodó sejtcsomó számára a tápanyagot és az anyagcserét a méhlepény biztosítja. A hólyagcsíra falából kialakul az embrióburok, a fal belső rétegéből az aminozsák jön létre, ami körülöleli az embriót.

Életének 4. hetében kezd lüktetni a picike piros csomó az icipici teremtmény testének középpontjában. Innentől kezdve nevezik az életkezdetet már embriónak.

A sikeres beavatkozás jelei

A beültetés utáni első hét a legkritikusabb időszak. Kímélő életmód javasolt. A sikerességet, a várandóság létrejöttét a hormonszintek az ellenőrzésével lehet igazolni. Elsőként a human choriális gonadotropint (hCG) jelenik meg, később más hormonok is.

A megmaradt megtermékenyített petesejtek sorsa

A beavatkozás során létrejött jó minőségű, de az első beültetés során fel nem használt embriókat lefagyasztják. Az embriókat azonban nem azok az intézmények tárolják, ahol azokat a beavatkozás keretein belül felhasználják. A TamTraCo segítségével az embriókat sérülésmentesen tudják eljuttatni a tárolást végző intézményekhez. A minták nagyon érzékenyek a hőmérsékletváltozásra. Szakszerű segítségükkel kivédhetik a minták kockáztatását, veszélyeztetését.