Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megmutatkozik az olajpiac átrendeződése

Megmutatkozik az olajpiac átrendeződése

Miközben egyre csak nő a világ kőolajtermelési igénye, az olajtartalékokkal rendelkező országok időről-időre taktikáznak. Hol növelik a termelés mértékét, hol pedig elég jelentősen csökkentik, ezzel is elhitetve a világgal, hogy tőlük függ, mennyibe kerül az olaj világpiaci ára. Mert igenis tőlük függ.

 

A Multicore Kft. nyomon követi a kőolaj világpiaci árának alakulását, hogy naprakész információkkal tudja ellátni ügyfeleit.

A világ kőolajának kitermelése

A kőolaj kialakulása sok millió évvel ezelőtt kezdődött, és még napjainkban is tartó folyamatról beszélünk. Mivel a kőolaj nem a keletkezési helyén halmozódik fel, hanem "elvándorol" egy olyan porózus kőzetbe, ahol vár addig a pillanatig, míg rá nem találnak, nem lehet tudni, melyik ország lesz a szerencsés tulajdonos. Napjaink legnagyobb kőolaj-kitermelő országai: Oroszország, Szaúd-Arábia (OPEC-tag), USA. Lényegében ez a három ország, illetve az OPEC országok azok, akik meghatározzák a világ kőolajtermelésének és eladásának árát.

Jelenlegi kőolajtermelési és eladási helyzetkép

2018 augusztus-szeptember volt az az időszak, mikor az orosz kőolajtermelés rekordot döntött napi 11,36 millió hordóval, ezzel még mindig első helyen áll a világ kőolajtermelésének listáján, megelőzve Szaúd-Arábiát. Ellenben nem szabad egy kalap alá venni a világ vezető termelőjét és a világ vezető kőolaj exportőrét, mert ez utóbbi Szaúd-Arábia. A világ kőolajtermelése erősen befolyásolja a kőolaj export eladásának értékét, minél több a termelés annál kevesebb az eladási ár. 2018 szeptemberéig a kőolaj kitermelés mértékét fokozták Oroszországban, míg az OPEC országok némelyikében visszafogták (pl.: Venezuela, Irán).

Épp ezért várható tendencia (az egész 2018-as évet vizsgálva), hogy az olajárak alacsony szintjét 2019-ben emelés követheti. Ebben szerepet játszik az a hír, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia 2018 év végén egyeztettek a termelés csökkentéséről. Ez azért fontos hír, mert a két ország termelése teszi ki a világ kőolajtermelésének több mint 20%-át. Ezzel egyidőben az USA olajszankciót vezetett be Irán ellen, amit életbe kívánt léptetni még 2018 második felében, ám az országok, akik az iráni kőolaj felvásárlói voltak nem tudtak lépést tartani a kitűzött határidővel. Ezért az Egyesült Államok jelezte, hogy átmeneti mentességet kapnak ezen országok, hogy módot találjanak az iráni kőolaj helyettesítésére. Jól látható tehát, hogy átrendeződni látszik az olajpiac.

Mi a kőolaj kitermelési helyzet Európában?

A legnagyobb európai olajtermelő ország, Norvégia is visszafogja a kőolajtermelését, így 2019 elején közel harminc éves negatív termelési rekordot döntött. A termelés visszaesését azzal indokolják, hogy késnek az új kutak állításának határideje, valamint a már meglévő kutakon adódtak nagyobb műszaki problémák, ami miatt csökkenteni kellett a termelést.

Érdemes figyelnie a kőolaj árváltozásait!

Ha figyelemmel kíséri a kőolaj árának változásait és a kitermelésre vonatkozó adatokat, akkor szembe tűnhet, hogy a piacot befolyásoló monopolhelyzetű országok döntik el, milyen irányt vesznek fel. A kőolaj árának ingadozásai ellen nehéz lenne a vásárlókat megvédeni, de a Multicore Kft. szakemberei segítségükre lehetünk abban, hogy csökkentsék benzinkútjuk kiadásait.