Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mit jelent a reszponzív weboldal?

Mit jelent a reszponzív weboldal?

Ha weboldallal rendelkezünk, és követjük a fejlesztések világát, odafigyelünk a helyes marketing stratégiánkra, akkor tisztában vagyunk azzal, hogy milyen fontos, hogy egy oldal mobilbarát arcát is megmutassa.

 

A telefonra, tabletre optimalizált weboldalak kapcsán jutunk el egy olyan kifejezéshez, aminek a jelentéséről kicsit hosszabban írunk.

Mit jelent a szó: reszponzív

A reszponzív szó annyit tesz a mi esetünkben, hogy "kedvezően reagáló". Vagyis olyan reszponzív weboldalakról van szó, ahol a webfejlesztők arra törekednek, hogy a honlap az adott eszközön optimális méretben jelenjen meg. Mit jelent ez?

Azt jelenti, hogy bármilyen eszközön (asztali pc, tablet, okostelefon stb.) biztosítsa a könnyed olvashatóságot, az egyszerű és érthető navigációt, hogy a honlapot meg lehessen tekinteni a lehető legkevesebb görgetéssel, átméretezéssel.

Az a honlap, amelyet úgy terveztek, hogy figyelembe vették a reszponzív elveket, arra az lesz jellemző, hogy tökéletesen fog igazodni minden megjelenítő eszközön, mert rugalmas lesz a felépítése, a képei, flexibilisek lesznek.

Mi jellemzi a reszponzív oldalakat?

 

  • Ha CSS3 media query kiterjesztést használunk, akkor megvalósul az, hogy a weboldalon olyan CSS szabályok érvényesüljenek, amelyek a megjelenítő eszközön optimálisak lesznek.
  • A reszponzív oldalaknál, az oldalon található minden elem mérete százalékosan lesz meghatározva.
  • A flexibilis képek is százalékosan lesznek meghatározva a reszponzív oldalaknál.

 

A fejlesztés menete megfordul!

Mivel az emberek többsége manapság már nem az asztali számítógépeken fog böngészni, hanem menet közben okostelefonján, tabletjén, így a hagyományos weboldal tervezés alapjai, melyeket az asztali pc-k idejét, a régi világot idézik, elavultak.

A webdesignerek számára az asztali design a legkényelmesebb felület. Miután elkészültek a széles eszközre tervezett látványtervek, a folyamatban a kicsinyítés következik, vagyis tablet méretűre is el kell készíteni a terveket (vagyis csak kicsinyíteni kell mindent), majd az okostelefonok méreteinek megfelelő adaptálás következik. Azonban mire eddig eljutottak, addigra zsúfoltak és átláthatatlanok lettek a tervek, így amik elfértek egy asztali számítógép kijelzőjén, zsúfoltnak hatottak a mobiltelefon képernyőjén.

Az új, és jó megoldás tehát az lett, hogy először a tervezést a legkisebb eszközökre kell elkezdeni véghez vinni, majd haladhatunk az egyre szélesebb kijelzők felé. Ha ezt a módszert követjük, úgy észre vehetjük, hogy a weboldal egy olyan gyorsan betöltődő és működő oldal lesz, amit a felhasználók is értékelni fognak.

Jelenleg még ott tart a folyamat, hogy egy mobilinternetes felhasználói felület nem fog még olyan dolgokat tudni, ami egy asztali pc esetében evidensnek számít. Akkor miért fontos foglalkozni azzal, hogy reszponzív weboldalunk legyen? Mert az emberek többsége még mindig a telefonján, esetleg tabletjét használva böngész a legtöbbször.