Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Milyen a karikagyűrű trend az idei évben?

 Milyen a karikagyűrű trend az idei évben?

Karikagyűrű, a végtelen szerelem szimbóluma, a saját magába visszatérő aranypánt. Ez az az ékszer, ami a legfontosabb eleme az esküvőnek, ami minden pár számára különleges helyet foglal el az életében.

 

Éppen ezért nem mindegy, hogy milyet választunk, hiszen egész további életünkben viselni fogjuk.

Ez a szokás nem egy újkeletű dolog, hiszen már az ókorban azt tartották, hogy a gyűrűsujjból egy véna megy egyenesen a szívbe, tehát amit ezen az ujjon viselünk, az befolyásolja a szerelmi életet. Bár ez tudományos tényekkel nincs alátámasztva, de arra tökéletesen megfelelt, hogy kialakuljon a karikagyűrű viselésének a hagyománya. Persze az ókor óta számtalan változáson ment át a karikagyűrű, elég ha csak arra gondolunk, hogy mennyit változott az elmúlt 30 évben. Míg szüleink idejében legtöbben egyszerű, sárga aranygyűrűt választottak, ma már különlegesebb megoldásokra vágynak a fiatalok.

Ma már nem csak a szín és a benne foglalt gyémántok azok, amik esetében lehetőségek teljes tárháza áll a rendelkezésünkre, de már kialakítás tekintetében sem csak a hagyományos domború forma vár minket. Már az sem kötelező, hogy a házaspár gyűrűje egyforma legyen, elegendő, ha csak fő vonalaikat tekintve egyeznek meg. Míg a női darabot általában kövek díszítik, addig a férfiak általában erről köszönettel lemondanak. Szín tekintetében is változott az ízlés, mivel egyre nagyobb teret nyer a fehérarany illetve a rozéarany is. Nem is beszélve arról, hogy már nem is kötelező az, hogy a gyűrű aranyból legyen. Egyre népszerűbbek a titán, platina vagy damaszkolt acél ékszerek, sőt az allergiások érdekében a palládium is egyre többet van jelen a piacon.

A gyűrű felülete sem mindegy már, a fényes, egyszerű kivitelt gyakran felváltják a matt gyűrűk vagy akár vésett darabok. Vésés tekintetében vannak, akik megelégednek azzal, hogy a gyűrű belsejébe kerül a név és a dátum, míg mások a külső oldalra vésetnek különböző motívumokat, sőt, az sem ritka, hogy a gyűrűn lévő minta akkor nyer igazán értelmet, ha egymásra vagy egymás mellé kerül a két ékszer.

Nem mindegy a karikagyűrű vastagsága, mert a túlságosan vékony nem bírja hosszú távon a használatot, hamar karcolódik, deformálódik, sőt, extrém esetben el is törik. Éppen ezért nagyon figyeljünk arra, hogy milyen vastagságút választunk, arról nem is beszélve, hogy ha úgy hozza a szükség, hogy tágítani kell, akkor legyen benne anyag, ne vékonyodjon el túlságosan.

Összegezve tehát, nem érdemes a karikagyűrűn spórolni azért, hogy csökkentsük az esküvő kiadásait, hiszen ez az az ékszer, amit majd idős korunkban nézegetni fogunk, legyen tartós, csakúgy, mint a kapcsolatunk!