Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az írható DVD lemezek titkairól

Az írható DVD lemezek titkairól

DVD lemez vásárlásakor könnyen elveszhetünk a lemezek elnevezéseiben. Szakavatott szemnek a lemez minden tulajdonságát megmutatja annak a neve. De ha nem vagyunk még túl rutinosak a DVD-k világában, itt jön a segítség.

 

Nem túl bonyolult, inkább csak annak tűnik. Biztosan állíthatjuk, hogy kezdő informatikai felhasználók is könnyedén és gyorsan el fogják sajátítani ezeket az alapinformációkat.

Az írható DVD-k fajtái

Ha szeretnénk egy rögzített filmet vagy családi videófelvételt eltenni emlékbe vagy ajándékba adni valakinek, azt az írható DVD lemezek segítségével tehetjük meg. Ha egy üzlet polcain vagy egy online áruház lapjain keresgélünk, elsőre az fog szemet szúrni, hogy több elnevezéssel vannak írható DVD-k.

Már az elején szögezzük le, hogy a lemezek megjelölésében alkalmazott mínusz, illetve plusz elnevezés mit takar, hogy a kezdők se zavarodjanak össze. Először a mínuszos DVD-k kerültek a piacra, csak később lettek a pluszosok is elérhetőek. Alapvetően az eltérő DVD-k különböző gyártási folyamaton vesznek részt. Illetve a DVD írás folyamán az adatok máshogy fognak a lemezen elhelyezkedni. Ha külsőleg összehasonlítjuk egy írott mínuszos és pluszos lemez felületét, szabad szemmel is megfigyelhető, hogy a körsávok nem egyforma stílusban jelennek meg a lemezek alján, de használatuk során semmilyen különbséget sem fogunk érezni.

A DVD-R és a DVD+R közel azonos formátumú. A lemezek ugyanazok, ugyanazt a filmet ugyanolyan minőségben meg tudunk nézni mindkettőn. A legtöbb DVD-ROM meghajtó és DVD-író is támogatja mindkét verziót. Tehát bárhogy is választunk, nem fogunk hibázni.

Egyszer írható lemezek

Az egyszer írható lemezek a DVD-R és DVD+R típusúak. A DVD a Digital Versatile Disc rövidítése, az R pedig a „recordable”, tehát az írhatóságot jelöli. Ezek a lemezek csak egyszer írhatóak, de többször olvasható adathordozók. Tehát, ha írás közben történik valami hiba, mielőtt a DVD kész lenne, sajnos ki kell dobnunk, nem tudjuk újra használni.

Újraírható lemezek

Az újraírható lemezek a DVD-RW és DVD+RW megjelölést viselik. A DVD ebben az esetben is értelemszerűen a Digital Versatile Disc rövidítéséből ered, az RW ebben az esetben a „rewriteable” szó rövídítése. Ennél az újraírható technológiánál már van lehetőségünk a rossz munkamenetek kijavítására.

Lemezvásárlás esetén most nagyon jó választás lehet a Verbatim DVD-RW 4X Lemez – Cake. A Verbatim az egyik legmegbízhatóbb gyártó a DVD-k, CD-k területén. Védőhengerben 25 darab lemezhez juthatunk hozzá rendkívül jutányos áron.

A Gigaplaza Webáruház munkatársai szívesen állnak a rendelkezésünkre, ha online üzletük bármely termékével kapcsolatban információra lenne szükségünk. Összeszokott, rutinos csapatukkal mindeki is elégedett lesz. A megrendelt termékekhez hozzájuthatunk kiszállítással vagy Pick Pack Ponton átvétellel.