Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sajókeresztúr példát mutat a kutyatartóknak és az önkormányzatoknak.

Sajókeresztúr példát mutat a kutyatartóknak és az önkormányzatoknak. Sajókeresztúr példát mutat a kutyatartóknak és az önkormányzatoknak. Sajókeresztúr példát mutat a kutyatartóknak és az önkormányzatoknak.

Sajókeresztúr Önkormányzat Képviselőtestülete  határozatában döntött arról, hogy a 2019 évi tavaszi eboltásnál az első chip beültetésének díját átvállalja a lakosságtól.

 

Kollár Miklós Sajókeresztúr polgármestere elmondta:

A településünkön mindig is probléma volt a kóbor kutyák ügye. A nagy átmenő forgalomban kirakott kisállatokkal nem tudott mit kezdeni az önkormányzat, befogás után el kellett szállítatnunk.

Testületi kezdeményezésre első lépcsőben kutyachip olvasót vásároltunk, mellyel be tudtuk azonosítani a befogott ebeket. Amelyekben volt  azonosító ,értesíteni tudtuk a tulajdonosát.

A következő cselekvési terv a településen tartott oltatlan kutyák ügyében keletkezett.

Lakossági ebösszeírásnál derült, ki, hogy több ingatlanon tartanak chip és oltás nélkül kutyákat.

Az idei-tavaszi- oltásnál az állatorvossal egyeztetve az idén először oltott kutyáknál az önkormányzat átvállalja az ebtartótól a chip beültetésének  árát.

A polgármester kérdésünkre hozzátette:

A beültetett chip lehetővé teszi, hogy a kutya gazdája beoltathassa a szeretett négylábúját.

Az intézkedéstől továbbra is várjuk a településen a kóbor ebek számának csökkenését, illetve az esetleges kutyaharapás egészségügyi következményeinek mérséklődését.

Szeretnénk példaértékű megoldást mutatni az önkormányzatoknak.

A chipolvasónk  híre már regionálisan elterjedt, a szomszédos települések kóbor kutyáinak azonosítására is egyre többször  kérik a téma ötletgazdájának  képviselőjét.

A kutyatartók és az állatvédők örülnek a kezdeményezésnek, hisz attól függetlenül, hogy törvény mondja ki a kötelező chip meglétét, becslések szerint a magyarországi kutyákba 40-60 %- ban nincs egyedi azonosító beültetve.

Reméljük a Sajókeresztúri példát követve egyre több önkormányzat hoz hasonló határozatot és  elindul önkormányzati szinten is a felelős állattartásra való felhívás.