Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hogyan gyorsítsuk fel az anyagcserét?

Hogyan gyorsítsuk fel az anyagcserét?

Az anyagcsere a szervezetünk meghatározó folyamata, így nagyon fontos, hogy helyesen működjön. Ennek köszönhető, hogy a sejtjeink el vannak látva mindennel, ami a működésük szempontjából nélkülözhetetlen, és eltávolít mindent, ami káros.

 

Lássuk, hogyan óvjuk meg és gyorsítsuk fel az anyagcserénket!

A metabolizmus, vagyis az anyagcsere

Amikor a táplálék bekerül a szervezetünkbe, azt fel kell dolgozni, el kell különíteni egymástól a hasznos és a haszontalan dolgokat, majd ami nem hasznos, azt minél előbb ki kell üríteni, salakanyag formájában. Az anyagcsere működésében is állhatnak be problémák, vagyis a túl gyors és a túl lassú variáció sem jó. Amikor túl gyors valakinek az anyagcseréje, az azt jelenti, hogy nem képes érdemi súlyt magára szedni, vagyis nem képes hízni. Akinek túl lassú az anyagcseréje, az még a levegőtől is képes hízni, vagyis szívesen gyorsítana rajta. Bemutatunk néhány módszert, amivel könnyedén felpörgethetjük az anyagcserénket.

Az első és legolcsóbb módszer a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása. Attól függően, hogy milyen életmódot élünk, nem mindegy, hogy mennyi tiszta vizet fogyasztunk. Ha sok egészségtelen ételt eszünk, akkor nagyobb a folyadékigényünk, mint akkor, ha nagy mennyiségű levest, turmixot és egyéb egészséges dolgot viszünk be a szervezetünkbe. Például könnyedén készíthetünk otthon smoothie-t, amihez nincs is másra szükségünk, mint gyümölcsökre, amihez akár apró magvakat is turmixolhatunk az egészségünk érdekében. Tehát napi 2,5-3 litert mindenképp érdemes elfogyasztani.

A sport hasonlóan olcsó, és legalább olyan jó hatással van az anyagcserénkre, mint a víz. Jó lenne minden nap kilométereket futni vagy edzőteremben izzadni, de ez a mai rohanó világunkban közel lehetetlen. Sőt, egy plusz dolog a szauna. Kiválóan méregtelenít, bár némi szenvedés árán.

Együnk kevesebbet, de az legyen minőségi. Mármint a kevesebb az azt takarja, hogy többször kevesebbet, mert ha éhezünk, akkor az étkezéskor ránk tör a falási kényszer, akkor az minden, csak nem egészséges. A kisebb mennyiségek előnye, hogy változatosabban táplálkozhatunk, vitaminban gazdag, friss ételekkel. A szénhidrátok csökkentése is jó hatással van az anyagcserére, hiszen sokkal könnyebbnek, energikusabbnak érezhetjük magunkat a nehéz, eltelítő ételek nélkül.

A magas rosttartalmú ételek fogyasztása is jótékony hatású, hiszen nem terhelik meg a szervezetet, szemben az egészségtelen, cukros, fehér lisztes, mesterséges íz fokozókkal dúsított ételekkel. Ilyen magas rosttartalmú ételek többek között az útifű maghéj és a chia mag is, ezek különösen ajánlottak.

Kerülendő ételek:

 

  • Instant ételek, konzervek, gyorsételek

  • Sós rágcsálnivalók, nápolyik

  • Étolajban sütött ételek, pl. rántott hús, sült krumpli

  • Finomított liszt és kristálycukor, valamint az ebből készült finomságok

  • Kólák, szénsavas, cukros üdítők