Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tavaszindító feladatok az öntözőrendszerek beindításában

 Tavaszindító feladatok az öntözőrendszerek beindításában
Székely Szabolcs

A hosszú, téli pihenőt a tavasszal éledő természet követi. Az automata öntözőrendszereket is ideje karbantartani, mielőtt beindítjuk. A karbantartással elérhetjük, hogy a rendszer az egész szezont nagyobb működési hibák nélkül vigye végig, mígnem ismét eljön az ősz, amikor az öntözőrendszert ismét téliesíteni kell...

 

 

Milyen teendők várnak ránk?

Elsőként gondoljuk végig, hogy a kertünkben van-e valamilyen változás? Akarunk-e ültetni új növényeket, amelyeknek esetleg más lesz a vízigénye? Ha igen, ennek tükrében álljunk neki a tavaszi öntözőrendszer ellenőrzésnek.

A rendszert érdemes első lépésben feltölteni vízzel. A kerti csapokat érdemes szintén ekkor üzembe helyezni a hosszú téliesített időszak után. Ha már víz van a berendezésben, az megmutathatja, hogy a tél folyamán keletkezett-e valamilyen sérülés, kár, amit egy cserével vagy nagyobb karbantartási munkával el kell végezni. Miután a víz benne van az automata öntözőrendszerben, vagyis megtápláltuk vízzel, kezdjük az ellenőrzést a főbb elemekkel. A főbb elemek:

  • Mágnesszelep

  • Teljes csőhálózat

  • Az összes szórófej, zónánként

  • Szelepek

Legelőször ellenőrizzük a mágnesszelepeket, hogy megfelelően működnek-e. Egyesével nyissuk ki őket úgy, hogy a teljes csőhálózat és a rendszer összes szórófeje is víz alá kerüljön. Ezt követően kézi nyitással tudjuk ellenőrizni a szelepek megfelelő működését, hogy passzolnak-e a szelepaknákba, jól működik-e a nyitás és zárás. A szórófejek helyes működése mellett szánjunk arra is időt, hogy a beállításukat is ellenőrizzük, mert könnyen előfordulhatott, hogy a téliesítés során a rotoros vagy spray fúvókák nem kerültek be megfelelő módon a szórófejházba. Állítsuk be ismét, ahogy eredetileg be voltak állítva, mert ha ezt elszalasztjuk, a szórófejek nem fognak a megfelelő irányban vagy szögben öntözni.

A szórófejek állapotának leellenőrzését követően ellenőrizzük le a fúvókák állapotát is. Ha szükségesnek ítéljük, tisztítsuk meg a szennyeződésektől, bár ezt a téliesítés során már megtettük. A téli olvadások, esőzések azonban szennyeződést sodorhattak a rendszerbe, ezért van szükség arra, hogy tavasszal is elvégezzük a műveletet.

Ideális esetben mindent rendben találunk, és nincs más teendőnk, mint egy ellenőrzés után ismét beállítani, mikor öntözzön az öntözésvezérlő. De ha volt mit tenni, szükség volt a karbantartásra, akkor most érkezett el a pont, hogy a szórófejek beállítása után leellenőrizzük az öntözésvezérlőt is. Kapcsoljuk be a készüléket, majd a kézi programot használva indítsuk el az egyes zónákat, mint korábban a mágnesszelepek ellenőrzésénél. Itt ismét megfigyelhetjük, hogy a mágnesszelepek megfelelően működnek-e.

 

Legvégül, mikor már tényleg mindent rendben találunk, munkára kész az automata öntözőrendszerünk, állítsuk be a pontos időt, valamint ha szükség van rá, módosítsuk az előző évi öntözési programot, hogy az időjárásnak és az esetleg újonnan ültetett növényeknek megfeleljen.