Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Több, mint 700 menhelyen élő kutyus csóvál boldogabban

Több, mint 700 menhelyen élő kutyus csóvál boldogabban

2018 nyarán indult el  Magyarországon egy hitelintézet  Kutyaszemmel programja, amely célul tűzte ki a menhelyi kutyák és a menhelyek helyzetének javítását.

 

A vállalat elköteleződésének, anyagi felajánlásának és a kutyabarát közösségek adományainak köszönhetően a tavalyi évben több, mint 7 millió forint gyűlt össze. A pénzösszeget 28 különböző vidéki állatvédő szervezet kapta meg. A segítség a legjobb helyre került: kutyaház, kennelsor, kifutó, melegedő érkezett a kutyusoknak. Számos sérült, beteg kutya egészségügyi kezelésen esett át a gyógyszerek, oltások, műtétek révén, sőt az élelmet sem feledve, több kiló kutyatáp is érkezett a menhelyekhez.

 

2018-ban készült a Kutyaszemmel országos reprezentatív kutatás, ahol a hitelintézet felmérte a magyarországi kutyák és menhelyek helyzetét, hogy igazán hasznos támogatást tudjon nyújtani számukra.

A vállalat zászlajára tűzte a szakemberek által említett legégetőbb problémák enyhítését, így a Kutyaszemmel program keretein belül több, mint 7 millió forintos pénzadománnyal és egy kutyák számára alkalmas „Menhely Expresz”, gépjárművel segítette a vidéki menhelyek mindennapi munkáját.

Az adomány a Hangya Közösség közreműködésével került a legmegfelelőbb helyekre, melyek jellemzően vidéki, telephellyel rendelkező menhelyek voltak.

Összesen 28 állatvédő szervezet kapott segítséget.  A 7 millió forint négy nagy kategóriában került felhasználásra: infrastrukturális fejlesztések, eszközök, kutyaházak (5.704.000 Ft), gyógyszerek (805.000 Ft), oltások, műtétek (596.000 Ft) és élelem (169.000 Ft).

A menhelyek az adományok legnagyobb részét infrastrukturális beruházásokra fordították. Így kapott a sátoraljaújhelyi menhely melegedőt; így érkezett olyan tároló a karcagi menhelyre, amiben biztonságosan tárolhatják a szükséges eszközöket, élelmet. Így tudott a mátészalkai menhely egy nagyobb összeget orvosi költségekre fordítani; és így bővült a nyírmadai menhely egy csodaszép kennelsorral a régi életveszélyes helyett.

Ezáltal kapott a kisvárdai menhely új tetőszerkezetet, ami alá akár hófúvásban akár 40 fokos melegben behúzódhatnak a kutyusok és így került az ózdi menhelyre új szivattyú és fertőtlenítőgép.

 Az ezen kívül fennmaradó összeg fedezte a kutyusok egészségügyi költségeit, kutyatápját és a kutyák ellátásához szükséges eszközöket (talicska, utánfutó, chipleolvasó).

 

„Kutyaszámokban” még kifejezőbb, mit is jelentett a segítség:  

  • 560 kutya esett át parazitamentesítésen és oltáson

  • 120 kutya egészségügyi ellátásához szükséges gyógyszert, állategészségügyi terméket vettünk

  • 30 olyan idős, sérült, beteg vagy különleges ápolást igénylő kutyust tudtunk speciálisan elhelyezni

  • 8 kutya kapott életmentő beavatkozást

  • 34 db speciálisan menhelyi körülményekre alkalmas kutyaház készült el

  • 250 kg kutyatápot vásároltunk (köztük speciális vese, allergén és erősítő tápokat is)

 

„Közösségünk az indulás óta azzal a szemlélettel dolgozik, hogy tevékenységünkkel felhívjuk a figyelmet a vidéki menhelyek kilátástalan helyzetére. Az általunk kiosztott adományok mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden menhely a saját környezetében is megtalálja a saját támogatói körét.

Jelenleg egy olyan programon dolgozunk, ami azoknak a kutyáknak ad esélyt a gazdisodásra, amelyek évek óta a menhelyen élnek. Sajnos sok helyen nagyon alacsony az örökbefogadási arány, ezen szeretnénk segíteni.” – mondta el Wieden Kriszta a Hangya Közösség képviselője.

Címkék