Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az utóbbi idők legnépszerűbb minisorozatának bejező része ma látható az HBO műsorán!

Az utóbbi idők legnépszerűbb minisorozatának bejező része ma látható az HBO műsorán! Az utóbbi idők legnépszerűbb minisorozatának bejező része ma látható az HBO műsorán!

Az HBO és a Sky minisorozata az emberiség történetének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, illetve az orosz tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelemét dolgozza fel.

 

1986. április 26-án hatalmas robbanás rázta meg a Szovjetunió tagállamában, Ukrajnában működő csernobili atomerőművet. A radioaktív felhő beterítette Kelet-és Közép Európát, Skandináviát és egyes nyugat-európai országokat. A főbb szerepeket Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson alakítja.

Sokak számára mai napig egy megrázó emlék Csernobil katasztrófája.1986. április 26-ra virradóra a világ még nem is tudta, hogy mi történt az atomerőműben. Sokan az életüket áldozták, azért hogy megakadályozzák a még nagyobb katasztrófa történjen. Mások nem is sejtették, hogy mire vállalkoznak. Ennek az eseménynek és az ott dolgozóknak állít emléket ez a sorozat. A forgatás 2018. május 13-án kezdődött Litvánia egyik városrészében, Fabijoniškėsben, amely Pripjaty városának sorozatbeli helyszínéül szolgál. Az evakuálási jelenteket panelházakkal sűrűn épített környezetben vették fel. Március végén a stáb Visaginas városába ment, hogy egyaránt felvehessék a kül- és beltéri jelenteket is az atomerőműves jelenetekhez. Ennek helyszínéül az Ignalina Atomerőművet használták a forgatás során. Ez az erőmű 2009 végén üzemen kívül került. Gyakran emlegetik a csernobili atomerőmű "ikertestvéreként" mind a külső hasonlóságok, mind pedig amiatt, hogy ez is RBMK reaktorokkal rendelkezett. 2018. Júniusának elején a stáb Ukrajnába utazott, hogy az utolsó jeleneteket is felvehessék. A sorozat teljes forgatása 16 héten keresztül tartott.