Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Várható időjárás péntek estig

Várható időjárás péntek estig

Hullámzó frontálzóna szeli át kontinensünket Skandináviától a Benelux államokon és Franciaországon keresztül egészen a Földközi-tengerig. Ezeken a területeken általában sok a felhő, több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul.

 

A front mögött Nyugat-Európába hűvösebb levegő áramlik, többnyire csak 10 és 17 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A Kárpát-medence felett hidegörvény található, amelynek hatására az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több helyen fordul elő zápor, zivatar.  Szárazföldünk többi részén anticiklonális hatások érvényesülnek, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés.Közép-Európa több országában, a Baltikumban és néhol még Svédországban is 30 fok köré vagy fölé melegszik fel a levegő délutánra. A már említett magassági hidegörvény fokozatosan gyengül és észak felé elhagyja a Kárpát-medence térségét. Mögötte délnyugat felől egyre szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, de északkeleten még pénteken is előfordulhatnak zivatarok.

   Pénteken reggel, délelőtt az északi megyékben többnyire erősen felhős lesz az ég, majd szakadozik a felhőzet, és ott is gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, főként északkeleten helyenként zivatarral. Megélénkül, néhol megerősödik a déli, délnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 24 és 30 fok között valószínű.

 

forrás:mti.hu