Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2 expedícióra

Elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2 expedícióra Elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2 expedícióra

A két alpinista elindult, hogy a Magyar K2 Expedíció keretében megmásszák a Himalája egyik legveszélyesebb, 8611 méter magas csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

 

 

 

A két alpinista elindult, hogy a Magyar K2 Expedíció keretében megmásszák a Himalája egyik legveszélyesebb, 8611 méter magas csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül. A K2 (más néven Godwin Austen, Dapsang vagy Csogori) a Föld második legmagasabb hegycsúcsa. A Himalája egyik hegységében, a Karakorumban található, az Indiához tartozó Kasmír, valamint a Kínához tartozó Tibet határán. A terület jelenleg pakisztáni ellenőrzés alatt áll. Tengerszint feletti magassága 8611 m. A K2 név onnan származik, hogy 1856-ban Thomas George Montgomerie a Karakorum-hegység felmérése során ezt a hegyet regisztrálta másodikként (a többi csúcs eredeti neve ennek megfelelően K1, K3, K4 és K5 volt, de ezeket végül is a Masherbrum, a Broad Peak, a Gasherbrum II és a Gasherbrum I névvel illették); a Godwin Austen elnevezést a hegyet elsőként feltérképező Henry Haversham Godwin-Austen (1834–1923) angol geológusról kapta. A csúcs meghódítására az első kísérlet 1902-ben volt, ezt még számos sikertelen próbálkozás követte. Elsőként Achille Compagnoni és Lino Lacedelli olasz hegymászó mászta meg 1954. július 31-én. A K2-n még nem járt magyar állampolgárságú hegymászó.

 Mindketten ismerik az utat, hiszen Klein másodszor, Suhajda pedig harmadszor vág neki. A stratégia a korábbiakhoz hasonlóan alakul. Az alaptábori ellátásukat a megszokott rendszer szerint egy kis helyi ügynökség biztosítja, de a hegyen önállóan mozognak majd, teherhordók segítsége és pótlólagos oxigén használata nélkül. A mászáshoz és a táborozáshoz szükséges felszerelésüket, valamint élelmüket tehát saját maguk cipelik fel. Az útvonalon rendelkezésre álló rögzített köteleket természetesen ők is igénybe veszik.

A K2 elsősorban az objektív veszélyek (kőhullás, jégomlás, lavina), valamint kiszámíthatatlan időjárása miatt számít különösen nehéz hegynek. Hegymászótechnikailag nehezebb a Mount Everestnél.

 

Forrás:https://www.mozgasvilag.hu/

Fotó:MTI/Illyés Tibor

 

 

 

 

Fotó:MTI/Illyés Tibor