Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rallye másképp – átlagtartó verseny Győrben.

Rallye másképp – átlagtartó verseny Győrben. Rallye másképp – átlagtartó verseny Győrben.
Zsiska Ferenc

Mi is az átlagtartó verseny?Az átlagtartó verseny előre meghatározott idő vagy átlagsebesség alapján teljesítendő szakaszokból álló rendezvény, ahol a Résztvevőknek minden esetben be kell tartaniuk a KRESZ-t, és átlagsebességük a napi szakaszokon sehol sem haladhatja meg az 50 km/h-t.

 

 

Mindennek az alapja a KRESZ betartása; a résztvevő autók többnyire 1987 előtt gyártott, eredeti oldtimerek, műszaki vizsgával, biztosítással. Egy ilyen versenyen az itiner alapján tájékozódnak a résztvevők, akik egymás után indulnak (felvértezve a különböző jelölésekkel autóikon), általában egyperces időközönként, de lehetséges a félperces indítás is. Kihagyhatatlan kellék a rajtszám és a rallytábla az autón, melyből az utóbbi azt jelzi, éppen melyik eseményen vesz részt az autó. Több versenyen kötelező reklámokat is előírnak az autókra.

Az itiner a verseny előtt titkos, csak a rajt előtt vehetik kézbe a résztvevők. Ebben a füzetben minden benne van, ami a tájékozódáshoz kell. Résztvevők egységes csapatot kell alkossanak. Egyedül lehetetlen sikeresen végigmenni a pályán, a navigációban és az időmérésben a navigátornak nagyon fontos szerepe van.A profik, akik nagyon komolyan veszik a versenyeket, sokszor együtt edzenek a szervezett tréningeken, verseny előtti gyakorlásokon, a túrázók viszont élvezik a tájat, a kanyargó utakat, szép helyszíneket, és néha beletalálnak egy-egy hibátlan eredménybe, "vak tyúk is talál szeget" alapon.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy most hétvégén én is rész vehetek ezen a versenyen, igaz csak mint médiás, de így is nagyon érdekesnek ígérkezik a hétvége. Részletes program itt található:

https://www.historicregularityegyesulet.com/