Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megkezdődött a Múzeumok éjszakája programsorozat

Megkezdődött a Múzeumok éjszakája programsorozat

Megkezdődött szombaton Budapesten a Szépművészeti Múzeumban a Múzeumok éjszakája programsorozat, amelyen országszerte kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal, gyerekprogramokkal várják az intézmények a látogatókat.

 

 

 

A tizenhetedik alkalommal megvalósuló eseményen több mint négyszáz helyszínen csaknem kétezer programot kínálnak. A rendezvény központi témája az idén az utazás és a digitalizáció, szlogenje az #UtazásÉlményMúzeum, kiemelt helyszíne Szombathely.
    Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az esemény hivatalos megnyitóján kiemelte: az először 2003-ban megrendezett Múzeumok éjszakája mára Magyarország legtöbb embert megmozgató kulturális eseményévé vált. Négyszázezer ember indul el ezen az estén, hogy megtapasztalja, hogy a pókhálós múzeumok ideje lejárt - fogalmazott, méltatva a magyarországi múzeumhálózatot, a múzeumi dolgozók munkáját és az esemény programjait.
    Mint mondta, az elmúlt 17 év rendezvényeinek eredménye az, hogy nemcsak ezen az éjszakán, hanem az év többi részén is megváltozott a múzeumok működése, interaktív programokat szerveznek, múzeumpedagógiai órákat tartanak. Könnyebben találjuk meg a gyökereinket, a múltunkat a múzeumokban - mondta, hangsúlyozva, hogy ehhez a gondolkodásmód-váltáshoz jelentősen hozzájárult a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat.
    Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója kiemelte: a kezdeményezés legnagyobb érdeme, hogy minden múzeum kicsit más arcát mutatja, mint az év többi napján és kiderül, hogy óriási az érdeklődés irántuk. Vannak olyan múzeumok az országban, amelyek a látogatóik többségét ezen az egy éjszakán fogadják - tette hozzá.
    Emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti Múzeum négy éve vett részt utoljára a különleges eseményen, hiszen három és fél évig zárva volt az épület, az intézmény történetének legnagyobb felújítása zajlott. Kiemelte: a Múzeumok éjszakáján gyakran mutatnak meg az intézmények olyan titkokat, amelyeket a közönség általában nem láthat.  Mint mondta, a felújítás jelképe a Román Csarnok, amely 75 évig nem volt látható teljes pompájában. A Múzeumok éjszakáján várhatóan sokan lesznek kíváncsiak a teremre, ahogy sok érdeklődőt várnak a Michelangelo-kiállításra és egyéb programjaikra is. "Biztos vagyok benne, hogy megint rekordot fog dönteni ez az éjszaka, ahogy az eddigiek is" - fogalmazott, kiemelve: a legfontosabb, hogy az az attitűd, ahogy a múzeumok ilyenkor fogadják a látogatókat, sugározzon át az év többi napjára is.
    Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, a programsorozat idei szóvivője arról beszélt, hogy hatalmas változásokat, újításokat tapasztalt a múzeumokban. A rendezvény célja, hogy az érdeklődők kedvet kapjanak a múzeumi programokhoz és a jövőben is minél többet járjanak múzeumba - mondta.
    A szervezők a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy 400 ezer látogatót várnak a Múzeumok éjszakájára, ami az éves múzeumi látogatottság 4 százalékát teszi ki. A múzeumok, kiállítóhelyek és levéltárak országszerte számos olyan különleges programot kínálnak, amelyek kizárólag a Múzeumok éjszakáján érhetőek el.
    A rendezvénysorozat költségvetése a szponzori támogatásokkal együtt 47 millió forint.
    A budapesti programok egységes karszalaggal látogathatók, a hat év alattiak számára a belépés ingyenes. A karszalaggal este 6 óra és hajnali fél 3 között ingyenesen igénybe vehetők a múzeumi buszjáratok és a kismúzeumokat érintő, éjfélig közlekedő elektromos kisautó körjáratok. A Múzeumok éjszakájára vasúton utazóknak a vasúttársaság idén is 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt ad.
    Az M5 kulturális csatorna munkatársai szombaton élő adásban, egész este múzeumról múzeumra járva mutatják be a Múzeumok éjszakája programjait, de már a nap folyamán is többször bejelentkeznek a rendezvénysorozat helyszíneiről, emellett az M5 Facebook-oldalán is folyamatosan friss információkat közölnek.
    A Múzeumok éjszakája fő szervezője az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), médiapartnere az M5, szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.
    Az esemény részletes programja a www.muzej.hu honlapon érhető el.
 

forrás:mti.hu

Címkék