Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ma nyílik a jubileumi Kaláka Fesztivál Egerben

Ma nyílik a jubileumi Kaláka Fesztivál Egerben

Dupla jubileum jegyében pénteken nyílik meg Egerben a Kaláka zenekar által szervezett negyvenedik fesztivál, amelyen a hazai folkmuzsika legjobbjai és külföldi vendégelőadók mellett az idén 50 éves együttes is fellép.​

 

 

 

A "nulladik nappal" csütörtökön Bélapátfalván a ciszterci apátságban a Kaláka és Máté Gábor közös Kosztolányi-estjével indult fesztivál ünnepélyes megnyitóját péntek délután tartják az egri Érsekkertben, ahová a várban zajló felújítási munkák miatt költözött az esemény. A több helyszínen zajló összművészeti seregszemle "epicentrumában" péntektől vasárnapig délelőttönként gyerekprogramok várják a látogatókat. Fellép a Kaláka, Gryllus Vilmos, a Belvárosi Betyárok, lesz János Vitéz-előadás, bábszínház, az Apnoe együttes a Lackfi János által újraírt Kincskereső kisködmönt adja elő.
    A felnőtteknek szóló koncertek ugyanitt délutánonként kezdődnek: a tizennyolc fellépő között lesz Lakatos Mónika, Szalóki Ági, Tompos Kátya, Takáts Eszter, a Muzsikás, a KFT, a Szabó Balázs Bandája, a Zűrös Banda, Szalonna és Bandája, Ripoff Raskolnikov és a Szabó Benedek és a Galaxisok. Rajtuk kívül zenélni fog francia, görög zenekar és a török Kolektif Istanbul is.
    Amióta a fesztivál Egerbe költözött - ez 2012-ban történt, előtte a diósgyőri vár adott otthont a rendezvénynek -, minden évben fát ültetnek az Érsekkertben. Idén Böjte Csaba ferences szerzetes egy fenyőfával gazdagítja az "ültetvényt". Szombaton délután zsoltáros est lesz a ciszterci templomban, emellett a fesztivál idején több kiállítás is nyílik városszerte.
    A Kossuth-díjas Kaláka felállása 1996-tól változatlan: Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató), Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba). A csapat vasárnap este különleges koncerttel ünnepli 50. születésnapját a fesztiválon: színpadra lép velük Mikó István, aki 1969-ben alapító tag volt, valamint Huzella Péter, aki húsz éven át zenélt az együttesben. 

 

(MTI)

Címkék