Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megérkezett a Hidden Peak alaptáborába Varga Csaba hegymászó

Megérkezett a Hidden Peak alaptáborába Varga Csaba hegymászó

Megérkezett a 8080 méter magas Hidden Peak (Gasherbrum I vagy G1) alaptáborába Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó.

 

 

 

Az összegzés szerint Varga Csaba már az 5100 méteren kialakított alaptáborban van és ha az időjárás engedi, 1-2 napon belül elindul a csaknem 6 ezer méteres magasságban található egyes táborba. 
    A Kalifa Alpin Csapat tagjaként a hegymászó június 22-én indult Pakisztánba, a szokásos expedíciós menetrendtől eltérően nem pihent meg Iszlámábádban, hanem rögtön Skarduba indult. Június 24-én már 3900 méterig jutott egy Skardu környéki akklimatizációs mászáson. 
    A közlemény szerint Varga Csaba idén "light&fast" stílusban közelítette meg a hegyet, Magyarországról mindössze 38 kilogrammos csomaggal indult útnak, ami töredéke a 8 ezres expedícióknál szokásos 100-120 kilogrammos felszerelésnek. A megközelítéshez pedig egy rövidebb, ugyanakkor fizikailag megterhelőbb útvonalat választott a Gondogoro-hágón keresztül, vagyis az elmúlt napokban már 5600 méteres magasságig jutott. Mindez jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy hatékonyabban és gyorsabban akklimatizálódjon. 
    Varga Csaba célja, hogy a Kalifa Alpin Csapat által képviselt "tiszta mászással", vagyis pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, az alaptábori érkezést követően minél gyorsabban, az időjárás függvényében akár 2-3 hét alatt érjen fel a 8080 méteres Hidden Peak csúcsára. 
    Bíró Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy a gyorsaság stratégiai döntés az erdélyi magyar hegymászó részéről. A jó akklimatizáció és a gyorsaság kulcsfontosságú a nyolcezres hegyeken, hiszen az utóbbi években szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a térség nyolcezresein egyre rövidebbek a csúcstámadásra alkalmas úgynevezett időjárási ablakok, egyre szélsőségesebb az időjárás. A kedvező mászóidőt azok az alpinisták tudják kihasználni, akik megfelelően akklimatizálódtak és képesek gyorsan mozogni a hegyen.
    Amennyiben sikerrel jár, a Hidden Peak lesz Varga Csaba negyedik 8 ezres meghódított csúcsa. Első nyolcezres sikerét 2013-ban aratta a 8035 méter magas Gasherbrum II. megmászásával. Ezt további 2 nyolcezres siker követte: 2014-ben a 8051 méter magas Broad Peak, 2017-ben pedig a 8163 méteres Manaszlu.

(MTI)