Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bemutatkozik a csavarkompresszor

Bemutatkozik a csavarkompresszor

A csavarkompresszor olyan eszköz, amit egyre többen használnak a hobbiszintű és műhelymunkák során. Érdemes megismerni őket, hiszen a sűrített levegőre számos munkálat során szükségünk lehet.

 

 

Ha a korábbi évtizedekben csavarkompresszort szerettünk volna vásárolni, relatív mélyen a zsebbe kellett nyúlnunk. Sőt, gyakran a pneumatikus szerszámgépekért is magas árat kellett fizetnünk, ezért az ilyen megoldások nem is igen terjedtek el, pedig nagyszerű tulajdonságokkal rendelkeznek, különösen abban az esetben, ha nagy hatékonyságra van szükségünk. 

A csavarkompresszorok gyártását illetően azonban jelentősen megváltozott a gyártók üzletpolitikája; jelentős mértékben csökkentették az árakat, vagyis olyan készülékeket is piacra dobtak, amelyek már valóban kedvező áron vásárolhatók meg, ugyanakkor az otthoni hobbi- és barkácscélú felhasználás során tökéletes megoldást szolgáltatnak. Természetesen a mai napig beszerezhetők a kivételesen magas minőséget képviselő termékek, ugyanakkor a gyártók felismerték a barkácscélú felhasználásra alkalmas csavarkompresszorok iránti igényt is. 

Ha kompresszor vásárlását tervezzük, az első felmerülő kérdés a gép típusára vonatkozik: csavarkompresszort vagy úgynevezett dugattyús kompresszort válasszunk inkább… A két megoldás között elsősorban szerkezeti különbségek tapasztalhatók, amelyek a használat során kisebb jelentőséggel bírnak. A csavarkompresszorok esetében a sűrített levegő előállítását két darab, egymással szemközt elhelyezett ellentétes forgásirányú csavar végzi. Természetesen innen származik a csavarkompresszor elnevezés is. 

 

Az ilyen kompresszorok kifejezetten egyszerű szerkezeti felépítéssel rendelkeznek, aminek köszönhetően kismértékű amortizációval kell számolni. Az úgynevezett dugattyús kompresszorok sem sokkal összetettebbek ennél. Esetükben a sűrített levegő előállításáért egy közönséges dugattyús szerkezet felelős.

 

A csavarkompresszor használata elsősorban az ipari folyamatokra volt jellemző. A btkkft.hu munkatársa szerint egyre többen keresik a csavarkompresszorokat otthoni, barkácscélú és kézműves munkálatok segítésére is, arról nem is beszélve, hogy a pneumatikus szerszámgépek is újra virágkorukat élik. A mesteremberek számos olyan berendezést és szerszámgépet használnak, amelyik sűrített levegő segítségével hozható működésbe. 

 

Mivel ezek rendkívül hatékony gépek, gyakran a komoly igénybevételt igénylő munkák csak a segítségükkel végezhető el, ezért a kompresszorok szerepe is egyre inkább felértékelődik. Sőt, sokan azért döntenek a pneumatikus megoldások mellett, mert az ilyen módon működtetett szerszámgépek mentesek az elektronikai alkatrészektől, amelyek a leggyakoribb meghibásodás okaként nevezhetők meg. Tehát az „olcsó” szerszámgépek korában az elektronika hiánya komoly előnyt jelenthet, ezért egyre többen döntenek a pneumatikus megoldások mellett.

 

Ha csavarkompresszor vásárlását tervezzük, mindenképpen figyeljünk a minőségre! Hobbi- és barkácscélú felhasználás esetén akár az olcsó kompresszorok is megfelelő választást jelenthetnek, azonban fontos különbséget tenni az ismeretlen távolkeleti gyártók és a neves márkák között. Előbbiek gyakran a legalapvetőbb minőségi elvárásoknak sem képesek megfelelni, utóbbiakat viszont magas ár-érték arány jellemzi. Válasszuk az ismert márkák termékeit és használjuk őket a műhelymunkáink során!