Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megkezdődött az 53. Hortobágyi lovasnapok

Megkezdődött az 53. Hortobágyi lovasnapok

A pénteki előversenyeket követően szombat délben a mátai lovaspályán hivatalosan is megnyitották az 53. Hortobágyi lovasnapokat.

 

 

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, nagy feladatok előtt áll a puszta, miután Debrecennel, Hajdúszoboszlóval és Tiszafüreddel kiemelt turisztikai régiót alkot.
    Hozzátette: több mint hárommilliárd forint áll rendelkezésre helyi fejlesztésekre, de a pusztát olyannak kell megőrizni amilyen, ahogy arra eleink évszázadokon át vigyáztak. Fontosnak nevezte, hogy a pályázati forrásokból megvalósuló fejlesztésekkel is "őrizzük meg ezeket az értékeket".
    Széles Diána, Debrecen turisztikáért felelős alpolgármestere (Fidesz-KDNP) rámutatott: a megyeszékhely régióközpontként felelősséget érez a térség turizmusáért, ezért vállal szerepet már harmadik éve a puszta legnagyobb nyári rendezvénye, a lovasnapok szervezésében. Az elmúlt években egyfajta hagyományőrző és kulturális fesztivállá is vált a korábban elsősorban a lovas versenyekről szóló rendezvény - fűzte hozzá.
    Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. igazgatója a mátai pályán felsorakozott lovasok, fogathajtók mellett köszöntötte a Hortobágy örökös pásztorait, akik hagyományosan mindig jelen vannak a lovasnapokon.
    A kulturális világörökség helyszínen a hagyományos csikósverseny, fogathajtó verseny és díjugratás mellett megrendezik a Nemzeti vágta hortobágyi elővágtáját is - jelezte, hozzátéve, hogy az idén először a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen 1,5 hektáros gyermek lovasfalut is működtetnek. A 320 éves nagycsárdában megújult étlappal, a hagyományos pásztorételek mellett házi bivalyhússal, szürke marhából készült gulyással és racka juh húsából készült töltöttkáposztával várják a vendégeket.
    Az ételekhez a Debrecen egykori szőlőskertjéből, az Érmellékről származó Bakator bort kínálják, ami több mint 300 éve a csárda bora volt - fűzte hozzá Medgyesi Gergely Árpád.
    A vasárnapig tartó programok során négy versenyhelyszínen zajlanak az események, a csikósversenyt némileg átalakították, ezáltal gyorsabbá, izgalmasabbá vált a verseny. A fogathajtó versenyszámok között a szimultán és a kombinált hajtás mellett most először rendeznek váltó csapatversenyt, amikor három fogat van egyszerre a pályán.
    A lovasnapok kulturális kínálatában a csárdasátorban mások mellett a Kelet Brass Band, Dánielfy Gergő és az utazók lépnek fel, míg a retro nagyszínpadon Caramel, Balázs Fecó és Wolf Kati énekel és lesz Retro party is B. Tóth Lászlóval. A három nap alatt összesen mintegy húszezer látogatót várnak a Hortobágyra.

http://hortobagyilovasnapok.hu/hu/

(MTI)

Címkék