Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nagyobb védelmet akar a prágai Lennon-falnak a Máltai Lovagrend

Nagyobb védelmet akar a prágai Lennon-falnak a Máltai Lovagrend
Zsiska Ferenc

Nagyobb védelmet akar biztosítani a prágai Kampa szigeten lévő híres John Lennon-falnak a Máltai Lovagrend.

 

 

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor a lovagrend kertjének falán a Velkoprevorské (Nagyperjeli) téren megjelentek a korabeli szocialista rendszert bíráló első versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is a falra került. A Velkoprevorské tér azokban az időkben a Lennon-megemlékezések, illetve olykor az ellenzéki találkozók színhelyéül is szolgált. A szocialista hatóságok ezért a Lennon-falat többször átfestették, de az mindig megújult és bekerült a prágai turistakalauzokba is. Ma Prága egyik idegenforgalmi látványossága. 

                                         

 

A Máltai Lovagrend azonban szeretné megakadályozni, hogy a külföldi turisták ellenőrzés nélkül bármit ráfesthessenek a falra. A közelmúltban feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen rongálás miatt. "Több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután mindenfélét, gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket festenek a falra" - hívta fel a figyelmet a problémára Hedvika Cepelová, a lovagrend szóvivője. 
    Katerina Pisacková, a prágai belváros önkormányzatának szóvivője reagálásában közölte: kampányt indítanak, amelyben felhívják az idegenvezetők és a turisták figyelmét arra, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan és törvénysértő. 
    "Az eredetileg mágikus hely ma a vandálok prédájává vált, akik gyakran hülyeségeket, olykor kimondottan disznóságokat mázolnak a falra. Ennek véget akarunk vetni, hogy visszaadjuk a hely méltóságát" - nyilatkozta Johannes Lobkowicz, a rend kancellárja újságíróknak.
    Mivel Lennon-fal rendkívül népszerű a külföldi turisták körében, a cseh főváros semmiképpen sem szeretné megszüntetni azt. "A helynek rendkívüli történelmi és érzelmi jelentősége van, ezért nem akarjuk megszüntetni. Célunk, hogy megváltoztassuk a turisták és az idegenvezetők viselkedését" - szögezte le Pavel Cizinsky, a prágai belváros polgármestere.
    A Lennon-fal körüli problémák nem új keletűek. 2014-ben a falat egy éjszaka fehérre meszelték, az akciót a Facebookon a Prazská sluzba (Prágai Szolgáltatás) elnevezésű művészcsoport vállalta magára.
    "Nem a régi feliratokat akartuk lefesteni, hanem helyet kívántunk adni az újaknak. A fal az utóbbi időben már csak turistaattrakcióként szolgált, a régi feliratok kiüresedtek. Amit tettünk, összhangban van John Lennon szellemével. Teret adtunk az embereknek véleményük kifejtésére" - nyilatkozta akkor Jan Dotrel, a csoport tagja. A Máltai Lovagrend képviselői feljelentést tettek a rendőrségen vandalizmus miatt, de a fiatal művészekkel találkozva feljelentésüket végül visszavonták. 

 

(MTI)

Fotók:pixabay.com