Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Három nap alatt tucatnyi koncert az Alba Regia Feszten

Három nap alatt tucatnyi koncert az Alba Regia Feszten

Három nap alatt tizenkét ingyenes koncerttel várja az Alba Regia Feszt a közönséget: augusztus 1. és 3. között fellép Székesfehérváron Deseő Csaba, Vörös Janka, a Mörk, a Bin-Jip, valamint a Török Ádám nevével fémjelzett Mini Acoustic World is.

 

 

 

 A fesztivált felvezető szerdai sajtótájékoztatón Vörös Tamás, az egyik főszervező elmondta, hogy a Bartók tér felújítása miatt a Zichy-ligetben lesz a fesztivál, ahol két színpadon felváltva rendeznek koncerteket.
    Hozzátette, hogy a korábbi évektől eltérően ezúttal nem hívtak meg külföldi előadókat, kizárólag magyar fellépők lesznek.
    Mits Gergely, a másik főszervező megjegyezte: "az alap a dzsessz és az improvizáció, amiből aztán a színpadon lehet világzene, rock, funk vagy bármi".
    A fesztivál első napján a nagyszínpadon előbb Jimi Hendrix dalait idézi meg sajátos jazzes felfogásban a Halper Hendrix Experiment, majd a Fehérvár Big Band Zsédával közösen lép fel. A kisszínpadon a Vörös Tamás Projekt, majd a Shaibo zenél.
    Pénteken a székesfehérvári születésű énekesnő, Vörös Janka és zenekara indítja az estét a nagyszínpadon, utánuk a funk és soul alapú, de eklektikus mai zenét játszó Mörk zenél. A kisszínpadon a DAS Trio, illetve az Éva Muck Trio feat. Muck Ferenc játszik.
    A záró napon a magyar jazzélet legendás alakja, a 80 éves Deseő Csaba lép fel, az ünnepi koncertet követően pedig a Bin-Jip zenél. A kisszínpadon fellép a Cymbal Rush, majd Török Ádám Mini Acoustic World nevű zenekarával és Bartók On Rock című zenei anyagával szórakoztatja a közönséget.
    Az Alba Regia Feszt elődjének számító Alba Regia Jazz Fesztivált 1967-től 1986-ig rendezték meg Székesfehérváron a Videoton vállalat támogatásával és a Magyar Rádió szakmai segítségével. A rendszerváltoztatást követően hosszú csend következett, majd 2000-ben és 2002-ben rendezték meg a fesztivált, amely 2014-ben szerveződött újra Mits Gergely és Vörös Tamás jóvoltából.

https://www.albaregiafeszt.hu/

(MTI)