Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kutatók éjszakája - Zalaegerszegen

Kutatók éjszakája - Zalaegerszegen

A kutatásfejlesztésre és az innovációra fókuszálnak a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a Kutatók éjszakáján, emellett pénteken új helyszínen, a kutatási és technológiai központban is fogadják a látogatókat.  

 

 

 

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a képzési programjukat, valamint az intézményekben - többek közt a matematika, az informatika és a társadalomtudomány területén - zajló érdekes és izgalmas kutatásokat mutatják be - mondta el Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere a hétfői programismertető sajtótájékoztatón.     A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Gazdálkodási Karán az innováció, a fenntarthatóság és a család jegyében szerveződnek a programok - fogalmazott Jármai Erzsébet dékánhelyettes.     A szabadulószobákban két kategóriában (általános- és középiskolásoknak) szerveznek egyéni és csapatversenyt. A feladatok tematikája lefedi a BGE Gazdálkodási Karának tantárgyait: az időmenedzsment, idegennyelvi, könyvtári, matematikai és informatikai szabaduló szobában játékos és innovációs feladatokat kell majd megoldani. Egy másik versenyen családi összefogással lehet majd legórobotot építeni - sorolta a programokat Jármai Erzsébet, hozzátéve, hogy az egészségmegőrzést segíti a szenioroknak és junioroknak szervezett játékos sportverseny.     A kampuszon a Család és fenntarthatóság címmel hirdetett rajzpályázatra beérkezett alkotásokból nyílik kiállítás és pénteken kerül majd sor a díjátadásra is.     Nagy András, a Pannon Fejlesztési Alapítvány munkatársa arról számolt be, hogy új környezetben, a nemrég átadott ZalaZone Kutatási és Technológiai Központban fogadják a látogatókat.     A járműipari tesztpálya környékén létrejött kutatóközpont, "technológiai piramis" szakmákat, tudásokat kapcsol össze - emelte ki Nagy András. A látogatók a "makroökológiai környezetben" betekintést nyerhetnek a "jövőbe", megismerhetik a legújabb kutatásfejlesztési tevékenységeket: megnézhetik a labor-, az anyagvizsgáló- és a mechatronikai eszközöket, az autonóm járművek tesztelését segítő teszteszközöket. Szimulációs szoftverek segítségével virtuálisan bejárhatják a járműipari tesztpályát és interaktív játékokon is részt vehetnek.     A PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában biomechanikai és mikroszkópos vizsgálatokat mutatnak be, nagyteremben pedig előadások hangzanak el a stroke betegek rehabilitációjáról.  
    A PE zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében egyszerű, látványos kísérleteket, robotgyártási folyamatokat, valamint jövővőbe mutató technológiákat mutatnak be. A programok közt optikai kísérlet, pneumobil-, drón- és iparirobotkar-bemutató is szerepel.

MTI