Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Himalája-expedíciók - Megkezdte a csúcstámadást Lengyel Ferenc a Manaszlun

Himalája-expedíciók - Megkezdte a csúcstámadást Lengyel Ferenc a Manaszlun
Zsiska Ferenc

 Megkezdte szerdán a csúcstámadást a Manaszlun Lengyel Ferenc, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója, Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó pedig a kedvező időjárásra vár, hogy elindulhasson a Dhaulagiri meghódítására - közölte a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Bíró Dániel.

 

 

 

 Lengyel Ferenc a világ nyolcadik, Varga Csaba pedig a hetedik legmagasabb csúcsára indult. Szeptember 13-án Lengyel Ferenc már a 8163 méter magas Manaszlu alaptáborában volt és egy nappal később Varga Csaba is megérkezett a 8167 méter magas Dhaulagiri alaptáborába.
    Lengyel Ferenc szeptember 20-án indult második akklimatizációs körére, a hegyen lévő mászók közül elsőként jutott 7000 méteres magasságba. Az alaptáborba hétfőn ért vissza, szerdán pedig megindította a csúcstámadást, így a szokásos három-négy nap pihenő helyett mindössze egy napot töltött regenerációval - olvasható a közleményben.
    Döntésének oka, hogy az előrejelzések szerint a mostani kedvező időjárás után a Manaszlun visszatér a csapadékos időjárás, ami eddig is megnehezítette a hegymászók haladását.
    A közlemény idézi a hegymászót, aki elmondta: úgy érzi, van még tartaléka a csúcsmászáshoz, azonban az esélyek nem túl kedvezőek. "Kevés időm volt pihenni, ráadásul ezt a rövid időt is megkeserítette, hogy az utolsó mászás során csúnyán megégett az ajkam, így még aludni is alig tudtam, ilyen magasságban pedig nagyon lassan gyógyulnak a sérülések" - hangsúlyozta.
    A Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója, Varga Csaba is befejezte az akklimatizációját a Dhaulagirin.
    A közlemény szerint Varga Csaba mindössze egy körből oldotta meg az akklimatizációt és kedvező időjárás esetén pár nap pihenő után ő is elindulhat a csúcsra.

MTI

Fotó:MTI/Mónus Márton