Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Atlétikai vb - Csaknem kétezer induló, légkondicionált stadion

Atlétikai vb - Csaknem kétezer induló, légkondicionált stadion

A pénteken kezdődő dohai atlétikai világbajnokságon 210 országból 1972 versenyző vesz részt a légkondicionált Kalifa Stadionban.

 

 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) összegzése szerint 1054 férfi és 918 női indulója lesz az első arab országbeli vb-nek.
    A 44 egyéni szám címvédői közül 37-en neveztek. Az idei Gyémánt Liga-sorozat győztesei közül harmincan állnak rajthoz Katarban, ahol nagyrészt az időjárás alakította ki a programot.
    Az atlétikai világbajnokságok 1983 óta íródó történetében először nem rendeznek délelőtt versenyeket. Az előfutamokra és selejtezőkre a délutáni-esti program első részében kerül sor, majd nyolc órától következnek a finálék. A nappali hőség miatt a maraton és a gyaloglás rajtját egészen éjfélig tolták ki, az indulóknak így is 30 fok körüli melegre és magas páratartalomra kell számítaniuk.
    A szabadtéri vb-t a légkondicionált Kalifa Stadionban rendezik, amelyben légbefúvással 20-23 fokos hőmérsékletet biztosítanak. Az 1976-ban épült, 48 ezer néző befogadására képes létesítmény már otthont adott Ázsia Játékoknak és labdarúgó Ázsia Kupa-mérkőzésnek. Hároméves modernizálás után 2017 májusában adták át újra, miután kialakították az újfajta hűtőtechnológiát, amely a pálya szintjén is megfelelő hőmérsékletet biztosít és negyven százalékkal kevesebb energiát használ, mint a korábbi megoldás.    Ami a résztvevői csúcsokat illeti, tovább növelheti érmeinek számát a hatszoros olimpiai bajnok Allyson Felix, aki tíz hónappal szülése után bekerült az amerikai csapatba. A 33 éves sprinter 16 vb-érmével rekorder - ebből 11 arany, három ezüst és két bronz -, 2003-ban indult először világbajnokságon. Ezúttal a 4x400-as váltóval nyerhet újabb medált.  
    A férfiaknál a hét olimpiai részvételével rekorder Jesus Angel Garcia, az 50 km gyaloglás 1993-as aranyérmese 13. vb-jén áll rajthoz. A spanyol atléta 49 évével a világbajnokságok legidősebb indulója lehet. Huszonhat évvel ezelőtti elsősége mellett háromszor második volt a leghosszabb távon.

 Három-négy versenyzőt vár a legjobb nyolc közé a szakvezetés a pénteken kezdődő dohai atlétikai világbajnokságon, ahol az éremszerzés is elképzelhető a 17 fős magyar csapattól.

    Kámán Bálint, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója az MTI-nek azt mondta, a korábbiaknál is nehezebb jósolni a szokatlan októberi időpont és az időjárási körülmények, a nagy meleg és páratartalom miatt.
    "Szoros versenyeket várunk minden számban, sok múlik azon, ki hogyan tud alkalmazkodni a körülményekhez. Négy éve Pekingben két atlétánk végzett a negyedik helyen, két éve Londonban egy ezüstöt és egy bronzot szereztünk, ami sokkal jobb szereplés, pedig a konkrét eredményekben alig volt különbség" - nyilatkozott Kámán Bálint, aki "fullasztónak" nevezte a dohai meleget. A kinti hőség és a légkondicionált létesítmények, így a stadion közötti hőmérsékletkülönbség is nagy megterhelést jelent a résztvevőknek.
    Hozzátette, akár extra eredmények, azaz érmek is születhetnek Katarban, de lehet, hogy "csak" döntősei lesznek a magyar csapatnak.
    A nevezési listán a hétpróbázó Krizsán Xénia áll a legelőkelőbb helyen, 6619 pontos, júniusban elért országos csúcsával a negyedik. Az Eb-bronzérmes Halász Bence ötödik a kalapácsvetők között 78,54 méteres idei legjobbjával, míg a magyar atlétika első világbajnoka, az olimpiai harmadik Márton Anita kilencedik (19,00 m) a súlylökőknél.
    A válogatottból az első napon a kalapácsvető Gyurátz Réka és 3000 m akadályon Wagner-Gyürkés Viktória mutatkozik be.
    A vb-ről az M4 Sport élőben közvetít.
    
    A magyar vb-csapat:
    férfiak:
Szűcs Valdó (110 m gát)
Halász Bence (kalapács)
Pars Krisztián (kalapács)
Helebrandt Máté (50 km gyaloglás)
Venyercsán Bence (50 km gyaloglás)
Rivasz-Tóth Norbert (gerelyhajítás)
Huszák János (diszkoszvetés)
    nők:
Kerekes Gréta (100 m gát)
Kozák Luca (100 m gát)
Farkas Petra (távol)
Nguyen Anasztázia (távol)
Márton Anita (súlylökés)
Gyurátz Réka (kalapács)
Krizsán Xénia (hétpróba)
Wagner-Gyürkés Viktória (3000 m akadály)
Madarász Viktória (20 km gyaloglás)
Szilágyi Réka (gerelyhajítás)

MTI