Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Damon Albarn, illetve Calexico + Iron & Wine is lesz a Müpában

Damon Albarn, illetve Calexico + Iron & Wine is lesz a Müpában
Zsiska Ferenc

A könnyűzene nagyágyúi közé sorolható két produkció, Damon Albarn (Blur, Gorillaz) és a Calexico + Iron & Wine is koncertet ad a következő hónapokban a Müpában. Előbbi jövő májusban, utóbbi idén novemberben.

 

 

Damon Albarn többször és több felállásban (Gorillaz, The Good, The Bad & The Queen) járt már Budapesten, legújabb, The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows elnevezésű projektjét a brüsszeli ősbemutató után a magyar rajongók hallhatják először, 2020. május 20-án - közölte a Müpa szerdán az MTI-vel.
    A Kelet-Londonból indult Damon Albarn 23 éves volt, amikor Graham Coxonnal közös zenekara, a Blur első lemeze, a Leisure megjelent. Az együttes villámgyorsan befutott, és a kilencvenes évek meghozták a britpop nagy vetélkedését az Oasis és a Blur között. A 2000-es évekre mindkét csapat kifulladt, addigra azonban az is egyre markánsabban látszott, hogy a Blur frontembere, vezetője, a multiinstrumentalista Damon Albarn "anyazenekara" nélkül is nagyszerű dolgokra képes.


    Az elmúlt két évtizedben Albarn csupa izgalmas projekt élén-mögött tűnt fel. Még a Blur idején indította be "virtuális" zenekarát, a rajzolt tagokkal működő, hiphopos-elektronikus Gorillazt, amely világszerte milliós eladásokat ért el. 2002-ben Mali Music címmel afrikai zenészekkel készített albumot, írt filmzenét Michael Nymannal, és az izlandi rockikonnal, Einar Örn Benediktssonnal (ex-Sugarcubes) közösen, tető alá hozott supergroupot The Good, the Bad & the Queen, illetve Rocket Juice & the Moon néven, és még operát is szerzett. 2014-es debütáló szólólemeze, az Everyday Robots óriási siker lett, a kritikusok egymást túllicitálva méltatták a 21. század problémáit, az emberiség jövőjét, illetve a természet és a technika ellentétének kérdését feszegető korongot.
    A természet - és azon belül is Izland - régóta inspirációt nyújt Albarnnak, ő szerezte a 101 Reykjavík című film zenéjét is. Legújabb projektjét, az idő múlásáról és a természet sérülékenységéről filozofáló The Nearer the Fountain, More Pure the Stream Flows egyedi vizuális megoldásokkal megkomponált mű, amelyet jövő májusban egy kéthetes európai turnén láthatja először a közönség.
    Még az idén, november 12-én egy másik műfaj meghatározó zenekara zenél a Müpában, egy Magyarországon még sohasem látott formációban. Az arizonai Tucsonba való, a kilencvenes évek első fele óta létező Calexico zenéjét nem könnyű besorolni kategóriákba: van benne indie rock, country, folk, rock, ezek sajátos elegyét sokszor hívják Americana vagy Tex-Mex muzsikának is. Sokszínűségüket, nyitottságukat, befogadókészségüket nevük is jól mutatja, hiszen Calexico egy kis határváros neve az Egyesült Államok és Mexikó között.


    A Calexico alapítói, Joey Burns (gitár, ének) és John Convertino (dob) két emlékezetes Sziget-koncert után most az Iron & Wine-nal közös produkcióval érkezik a Müpába. Az Iron & Wine név mögött megbúvó Samuel Beam gitáros-énekes melankóliával átitatott, ám lágy és melengető stílusa nagyszerűen szólal meg a Calexicóval. Az idén megjelent Years to Burn című közös album bemutatása mellett Calexico- és Iron & Wine-dalokat is hallhat a közönség - utóbbiakat élőben először Magyarországon.

MTI