Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kevéssé ismert műveket mutat be az idei Orosz Zenei Fesztivál

Kevéssé ismert műveket mutat be az idei Orosz Zenei Fesztivál
Zsiska Ferenc

Kevéssé ismert műveket mutat be az idei Orosz Zenei Fesztivál, amely október 7. és 12. között várja a közönséget hangversenyekkel, kiállítással, irodalmi esttel és gyerekelőadással.

 

 

A fesztivál minden napja más és más zenei műfajt vonultat fel, így lesz dal-, kamara-, zenekari és zongoraest, megszólalnak kórusművek, emellett irodalmi programmal, filmvetítéssel és gyerekeknek szóló, hangszerbemutatóval egybekötött előadással is készülnek. A kísérőprogramok között filmvetítés és kiállítás is szerepel - mondta el Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője az MTI-nek.
    Az idei rendezvény kiemelt figyelmet fordít a 180 éve született Muszorgszkij munkásságára, a zenés irodalmi esten a leveleiből hallhat részleteket a közönség Pregun Tamás zongoraművész és Meskó Bánk előadóművész közreműködésével. Az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum kiállítása többek között Muszorgszkij operáit, díszletterveket, kéziratokat, korabeli kritikákat ismertet meg a látogatókkal, akik vetítésen tekinthetik meg a Borisz Godunov című operát.
    Rimszkij-Korszakov születésének 175. évfordulója alkalmából Anatolij Fokanov operaénekes dalestet ad Demény Balázs Junior Prima-díjas zongoraművész kíséretében az Orosz Kulturális Központban - hívta fel a figyelmet a programra a művészeti vezető.
    A nyitóhangversenyen Prokofjev I. szimfóniája és az I. zongoraverseny hangzik el a Rómeó és Júlia című alkotás részletei mellett Szabó Marcell zongoraművész és a Kodály Filharmonikusok Debrecen előadásában, Somogyi-Tóth Dániel vezényletével. A fesztivál meghívására érkező orosz guszli együttes pedig az orosz népzenébe ad bepillantást tradicionális pengetős hangszereik segítségével.


Zárásként a debreceni Kodály Kórus Csajkovszkij Vesperását adja elő a Szent István-bazilikában Szabó Sipos Máté dirigálásával.
    A programok közül néhány regisztrációköteles, így a filmvetítések és a gyerekelőadás - mondta el Szabó Marcell, hozzátéve: a rendezvényen fellép mások mellett Fokanov Anatolij operaénekes, a Kruppa Vonósnégyes, a Gugyi Gorazdo folklóregyüttes, Tabányi Tibor nagybőgős, a Kodály Kórus Debrecen, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Pregun Tamás, Demény Balázs és Palojtay János zongoraművész, a gyerekeket Lukácsházi Győző és Pro Musica Fúvósötös várja.
    A művészeti vezető kiemelte: szeretné a kevéssé ismert műveket is megismertetni a nagyközönséggel, hogy merjenek mélyebbre ásni, jobban elmerülni a komolyzenében, mert csodákat lehet találni. Hozzátette azt is, hogy véleménye szerint az orosz lélek hasonló a magyaréhoz, az ő életüket és zenéjüket is áthatja a melankólia, a nehéz sors tudata, így könnyű ráhangolódni.
    A részletes programokról a www.ozf.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

MTI