Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Himalája-expedíciók - Varga Csaba visszafordult a viharos időjárás miatt

Himalája-expedíciók - Varga Csaba visszafordult a viharos időjárás miatt

 Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója a viharossá váló időjárás miatt pénteken visszafordult, így nem sikerült elérnie a 8167 méter magas Dhaulagiri csúcsát - közölte pénteken a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Bíró Dániel az MTI-vel.

 

 

 Az összegzés szerint Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat hegymászója magyar idő szerint a reggeli órákban jelentkezett be a 2-es táborból (6600 m), miután minden hegymászó a levonulás mellett döntött a viharossá váló időjárás miatt.
    Az erdélyi magyar alpinista július 19-én hódította meg pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül 4. nyolcezresét, a 8080 méter magas Hidden Peaket, szeptember 15-én pedig már a Dhaulagiri alaptáborában volt. Két héttel később, rövidre szabott akklimatizációs mászásai után elindult a csúcstámadásra, de a folyamatos havazás és a hegyen felgyülemlett extrém hómennyiség miatt visszafordult.
    Október 8-án ismét megpróbálkozott a csúcs elérésével, de a viharos időjárás ezúttal sem adott esélyt a mászóknak, minden nap hóviharban haladtak felfelé. Mint írják, a Dhaulagiri csúcsrégiójában erős szélben mászni életveszélyes, az idő pedig nem mutatott hajlandóságot a javulásra, ezért döntöttek az alpinisták a visszafordulás mellett.
    "Sajnos senki nem indult tovább az erős szél és a folyamatos hóesés miatt. Eredetileg nyolcan indultunk volna, de csak Ali Sadpara és én álltunk készen. Végül azonban mindenki a levonulás mellett döntött, ilyen időben egyedül életveszélyes lenne felmenni. Nagyon sajnálom" - idézi Varga Csabát a közlemény.
    A Kalifa Alpin Csapat vezetője, Sarhan Omar a közleményben kiemelte, hogy a hegymászók biztonsága a legfontosabb szempont, és száz százalékig egyetértenek Varga Csaba döntésével.
    Varga Csaba röviddel ezelőtt már az alaptáborból jelentkezett be, néhány nap múlva pedig elindul hazafelé - írták a közleményben.

MTI