Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Araki Nobujosi kiállítása a Mai Manó Házban

Araki Nobujosi kiállítása a Mai Manó Házban
Zsiska Ferenc

A Japán fotográfia egyik legismertebb alkotója, Araki Nobujosi életművét áttekintő kiállítás nyílik szerdán a budapesti Mai Manó Házban, a Fotóhónap 2019 kortárs fotográfiai fesztivál keretében.

 

 

Egy világhírű alkotó gazdag munkásságát mutatja be az Érzelmes utazás című tárlat, elsőként a közép-európai régióban - közölte a Fotóhónap hivatalos nyitókiállításának keddi sajtótájékoztatóján Baki Péter, a Mai Manó Ház igazgatója.
    Baki Péter emlékeztetett arra, hogy az eddig kétévente megrendezett Fotóhónap immár évente jelentkezik, idén az eddiginél is több magángaléria csatlakozásával.
    Motoo Hiszako kurátor hozzátette: az idén már 79 éves Araki Nobujosi külföldön a legismertebb japán fotográfus, de hazájában is szinte mindenki ismeri.
    Arakinak az Érzelmes utazás című, 1971-es album hozta meg a hírnevet: ebben a fotográfus saját nászútját dokumentálta, szépítés nélkül megmutatva az apró részleteket is. A főszereplő természetesen felesége, Jokó, akinek szomorkás arca melankolikus hangulatot ad az egész ciklusnak. A házasságnak 1990-ben Jokó betegsége, majd halála vetett véget, ezt a fájdalmas folyamatot követik végig a Téli utazás című album képei.
    A megözvegyült Araki számos motívumot ekkor fedezett fel: mivel a felesége halálos ágya melletti liliomfa ág éppen Jokó halálakor borult virágba, ezt követően a fotográfus képein is gyakorta örökít meg például virágokat - mondta el Motoo Hiszako.
    Világszerte jól ismert sorozat a Tokyo Comedy is, melyben Araki Nobujosi a japán főváros utcáit, apró szegleteit és lakóit ábrázolta, elsősorban nőket, sokszor általa kikötözött modelleket vagy prostituáltakat.
    A budapesti látogató gazdag keresztmetszetet kap a világhírű Eratos című albumból is, amely makroobjektívvel fotózott képeket vonultat fel az emberi testről és az azt körülvevő tárgyakról.
     Noha a mester szinte kizárólag filmre dolgozik, egyfajta személyes naplóként Polaroid géppel dokumentálja az életét; ezekből a képekből a kurátor mozaikszerű tablókat állított össze 18 éven felülieknek.
     A legfrissebb munkákat a Virág/Játékbaba szekció mutatja be, ennek két képét a világhírű fotográfus a budapesti közönség számára készítette.
    Araki Nobujosi kiállítása 2020. január 19-ig látogatható a Mai Manó Házban.

MTI/Fotó:MTI/Mónus Márton