Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyílt az Attila örökösei - a hunoktól az Árpád-házig című kiállítás

Megnyílt az Attila örökösei - a hunoktól az Árpád-házig című kiállítás

Megnyílt az Attila örökösei - A hunoktól az Árpád-házig című időszaki kiállítás kedden a Magyar Természettudományi Múzeumban Budapesten.

 

 

A múzeum legújabb tárlata az antropológia és az archeogenetika segítségével szerzett tudáskockákat, eredettöredékeket mutatja be - hangzott el a megnyitón.
    Bienert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója köszöntőjében elmondta: a hunok, avarok és a magyarok történetéről szóló kiállítás a Magyarságkutató Intézet és a Magyar-Turán Alapítvány közreműködésével valósult meg.
    Mint fogalmazott, a múzeum legújabb tárlata "egy nagyon izgalmas témát boncolgat", amit "keleti szálként" említenek. Hozzátette: a tárlat anyagában azokat az eredményeket szedték össze egy csokorba, amelyek tudományosan igazoltak. A főigazgató ugyanakkor hozzátette, hogy ezekből viszonylag kevés van.
    "Ha azt a hosszú folyamatot nézzük, ami a keleti szálhoz köthető, akkor néhány arcot fogunk látni, ezeknek az embereknek a genetikai adatait és leírását, azokat a tényeket, amelyeket a tudomány fel tud mutatni" - mondta. Mint fogalmazott, nem akarnak következtetéseket levonni, azokat majd később, pár év múlva, amikor egy sokkal nagyobb adatállomány áll majd a rendelkezésükre annak megválaszolására, hogy a magyarság honnan jött, milyen utat járt be és a Kárpát-medencében milyen folyamatok zajlottak.
    A régmúlt idők embereit a kiállításon arcrekonstrukciók hozzák közelebb, emellett régészeti leletek alapján készült tárgyrekonstrukciókon mutatják be a látogatóknak a honfoglalás kori kultúra egy-egy tárgyi elemét.
    Az arcrekonstrukcióknak köszönhetően a közönség láthatja, hogy milyenek lehettek a hun, az avar és a magyar koponyákhoz tartozó emberi arcok.
    A főigazgató beszédében köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy támogatta a kiállítás létrejöttét.
    Neparáczky Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója azt mondta: az archeogenetika egy olyan új tudományág, amely közvetlen információkkal szolgálhat őseink származásáról, rokoni kapcsolatáról és akár a népességük számáról is.
    Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte: a kiállítás olyan érdekes időutazásra hívja a látogatót, amelyen "a természettudományos módszerek mentén kialakított elméletetekkel és eredményekkel" végig visznek egy idővonalat a hunkortól az avar koron át az honfoglalás koráig. A tárlat október 16. és november 18. között látható a múzeum kiállítási csarnokában.

MTI