Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe

Visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe

 Két évig tartó titkos út után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe - jelentette be a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) vasárnap.

 

 

 

A minisztérium közlése szerint az X-37B típusú űrrepülő a floridai Kennedy Űrközpontnál ért Földet, rekord hosszúságú, 780 napig tartó űrutazás után.
    Az űrutazás konkrét céljáról a Pentagon csak annyit tudatott: a Boeing által gyártott űrrepülő katonai technológiákat próbált ki.
    Az űrrepülőgép, amelyet szakértők az űrhajó és a rakéta "keverékeként" írnak le, alig nagyobb egy kisbusznál és sok tekintetben hasonló a NASA 2017-ben felbocsátott SpaceX Falcon típusú űrsiklójához. Szakértők szerint titkosított technológiákkal végzett kísérletet a többi között a világűrben történő hosszas tartózkodás hatásairól, következményeiről.
    Barbara Barrett, a Pentagon légierőért felelős - újonnan kinevezett - államtitkára vasárnapi nyilatkozatában azt hangoztatta: "az X-37B küldetése az újrahasznosítható űrrepülőgépek fontosságát bizonyítja". Hozzáfűzte: "minden, egymást követő küldetés növeli nemzetünk képességeit a világűrben".
    "Az égbolt immár nem jelent korlátokat a légierő számára, és ha a kongresszus megszavazza, akkor az űrhaderő számára sem" - ezt David L. Goldfein, a légierő vezérkari főnöke hangsúlyozta közleményében.
    Az előző X-37B típusú űrrepülőgép 718 napig tartózkodott a világűrben, és 2017-ben tért vissza a Földre.

MTI