Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Laptop vásárlás okosan

Laptop vásárlás okosan
Székely Szabolcs

A megfelelő laptop kiválasztása nem egyszerű feladat, különösen abban az esetben, ha ismeretlenül csengnek számunkra az SSD, RAM, CPU kifejezések… A laptop vásárlás ennek ellenére nem ördöngösség, csupán tisztában kell lennünk pár dologgal.

 

Annál is inkább figyelmet kell fordítanunk a kiválasztásra, mivel egy ilyen gépért igencsak magas árat kell fizetnünk, a belső alkatrészek cseréje viszont sok esetben macerás vagy egyszerűen lehetetlen. Ezért nem szerencsés gyenge gépet választani, amit majd később „felerősítünk”. Ez valószínűleg nem fog menni, ráadásul anyagi oldalról sem jönnénk ki jól egy ilyen megoldással. A legtöbb laptopot évekig változatlan formában használjuk, ezért mindenképpen olyan gépet kell választanunk, ami legalább három évig megfelel az igényeinknek.

 

Az első kérdés, ami rendszerint felbukkan a laptopválasztás során, mennyit fizessünk érte, illetve egy olcsó gép jó döntés lehet-e… Az olcsó laptopok természetesen jó ajánlatnak tűnnek, hiszen első ránézésre pont olyanok, mint a kétszer annyiba kerülő társaik, ám ha kicsit alaposabban megvizsgáljuk a konfigurációt, azt fogjuk látni, hogy a különbségek igencsak jelentősek. Ha az igényeinknél gyengébb gép mellett döntünk, néhány tízezer forint spórolásért évekig olyan laptopot kell használnunk, ami lassú, akadozik, lefagy, a használata pedig értelemszerűen kényelmetlen. Persze rá fogunk unni a folytonos harcra az órajelekkel és a memóriával, idejekorán lecseréljük a gépet, így pedig a korábban megspórolt árelőny is hiábavalóvá vált…

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy az igényeinknél is erősebb gépet kell választanunk. Ne essünk át a ló másik oldalára sem, hiszen egy kihasználatlan konfiguráció éppúgy rossz döntést jelent. Az átlagos felhasználói igényeket tökéletesen kielégítik az átlagos képességű gépek. 

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a laptopok esetében kifejezetten nagy jelentőséggel bír a méret. Habár extrém kicsi és szinte óriási képátmérőkkel is találkozunk, a kínálat zömét a 13,3 és 15,6 colos gépek alkotják. Nem véletlenül ezek a legnépszerűbbek és ezeket keresik a legtöbben… Az ilyen méretekkel rendelkező gépek jól hordozhatók, ugyanakkor kellően nagyok ahhoz, hogy megfelelő felhasználói élményt biztosítsanak akár társított monitor nélkül is.

 

Ritkán esik szó a laptopok strapabírásáról, pedig kiemelten fontos tényező abban az esetben, ha a gépet hordozni szeretnénk. Érdemes előnyben részesíteni azokat a készülékeket, amelyek fém borítással vagy megerősített vázzal rendelkeznek. 

 

Érdemes arra is figyelmet fordítanunk, a kiszemelt gép HDD vagy SSD tárhelyet tartalmaz. Érdemes előnyben részesíteni az SSD megoldásokat, hiszen ezek gyorsabb adatforgalmat tesznek lehetővé, ráadásul mozgó alkatrészek hiányában megbízhatóbbak és tartósabbak is. Hátrányuk, hogy a tárkapacitásuk kisebb, illetve drágábbak, viszont az ár-érték arányuk miatt érdemes ezeket választani.

 

Mivel egy új laptop vásárlása jelentős anyagi megterhelést jelent, ezért mindenképpen körültekintésre van szükség. Ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénzeszköz, egy megfelelő konstrukcióval rendelkező személyi kölcsön jelenthet megoldást; a Minikölcsön expressz szolgáltatása, külön díj ellenében akár egy órán belüli folyósítást tesz lehetővé, mindezt kényelmesen, elektronikus aláírással, videóazonosítással és bankszámlamegosztó alkalmazással!  0%-os THM Expressz folyósítással, külön díj ellenében és 24,9%-os Normál folyósítással. 

 

Címkék