Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bordói November Nagykóstoló - Cabernet-k és merlot-k Budapesten

Bordói November Nagykóstoló - Cabernet-k és merlot-k Budapesten

 

 A Bordeaux-t világhírűvé tevő szőlőfajtákból: cabernet franc-ból, cabernet sauvignonból és merlot-ból készült magyar és külföldi borok várják a Nagy Bordói Kóstoló látogatóit, akik hatvannégy pincészet több mint 150 borát ízlelhetik meg szombaton a Corinthia Budapest Hotelben.

 

 

Magyarországon összesen hatezer hektáron termelik Bordeaux három kulcsfontosságú szőlőfajtáját, a cabernet sauvignont, a merlot-t és a cabernet franc-t. Ez a teljes kékszőlővel beültetett hazai terület több mint egyharmada, ami jól mutatja ezeknek a szőlőfajtáknak a jelentőségét és népszerűségét mind termelői, mind fogyasztói oldalon - emlékeztet a szervező Winelovers az MTI-hez eljutatott közleményében.

 A szombati sétálókóstolón tizenhárom magyarországi és partiumi borvidék mutatja be bordói típusú borait, ezek mellett - külön térítés ellenében - ismerkedhetnek meg a látogatók a hazai kínálat csúcsát jelentő tételekkel. A Bálint László nemzetközi borakadémikus által vezetett kóstolón többek között arról esik szó, miért házasítják az őshonos fajtákat Bordeaux-ban és hogy ugyanezek miként kerültek Dél-Amerikába és futottak be ott fajtaborként karriert.

Több mint hatvan hazai kiállító mintegy 150 bora várja november 16-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Bordói November Nagykóstolón. 2019 újdonsága, hogy a rendezvény BDX különteremmel bővül, ahol kiegészítő jeggyel 20 féle bordeaux-i bort kóstolhatnak korlátlanul a vendégek, így képet kaphatnak arról, hol tartanak a magyar bordói házasítások az „etalonhoz” képest. Az idei év másik csúcspontja az a mesterkurzus lesz, amin az amerikai kontinens mutatkozik be a bordói fajtákkal.

Magyarországon összesen 6000 hektáron termelik a három kulcsfontosságú fajtát, a cabernet sauvignont, cabernet franc-t és a merlot-t. Ez a teljes kékszőlővel beültetett terület több mint egyharmada, ami jól mutatja a fajták jelentőségét és népszerűségét mind termelői, mind fogyasztói oldalon. A Bordói November Nagykóstolón összesen 13 borvidék mutatja be bordói típusú borait a budapesti Corinthia Hotelben, ahová a szervezők a korábbi évekhez hasonlóan idén is 1000-nél több főt várnak. 

A sétálókóstoló 150 borán kívül a Csúcsbor Teremben – külön térítés ellenében – exkluzív körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő tételekkel, és idén először a BDX teremben kiegészítő jeggyel 100 érdeklődő további 20 féle bordeaux-i bort kóstolhat korlátlanul.

A nyolcórás rendezvény további izgalmas programokat is kínál. A Borkollégium három ingyenes pop-up school előadásának egyikén például a sokak által csak „Monsieur Cabernet Franc”-ként tisztelt villányi borász, Malatinszky Csaba személyesen mutatja be borait és filozófiáját.

„A bordói stílusú boroknak népes rajongótábora van itthon is, a Bordói November Nagykóstoló évről-évre teltházzal fut. A rendezvény különlegessége, hogy a hazai élvonal mellett különteremben itthon amúgy nehezen hozzáférhető tételekkel is találkozhatnak a vendégek, valamint az egyik mesterkurzuson a tengerentúli bordói házasítások kerülnek terítékre, amik az egész rendezvényen kizárólag ezen az előadáson lesznek elérhetők” – foglalja össze az idei év újdonságait Lóth Viktória, a Winelovers rendezvények főszervezője.

Még több infó:https://bordoinovember.hu/s

MTI