Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bemutatták a honvédség új helikoptereit

Bemutatták a honvédség új helikoptereit

November 18-án megérkezett Magyarországra a Magyar Honvédség első két Airbus H145M típusú helikoptere. A gépeket az újságírók a Budaörsi Repülőtéren vehették szemügyre a délutáni órákban.

 

 

 

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a Magyar Honvédség légierejét is a legújabb haditechnikai eszközökkel látja el, ennek részeként a helikopterflottát is megújítják. Az Airbus H145 katonai változatából összesen húsz darabot rendelt a honvédelmi tárca. Az újgenerációs helikopterekből az első kettő hétfőn repült át az országhatáron, hogy aztán a budaörsi repülőtéren landolva közelről is megmutassa magát a meghívott újságírónak.
A nagyteljesítményű kamerával és elektronikus védelmi rendszerrel ellátott gépeket Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka mutatta be. Mint mondta, a könnyű, többcélú helikoptereknek a nevükben rejlik sokoldalúságuk, hiszen egyetlen gépben jelenik meg a kiképzőhelikopter, a kutató-mentő helikopter és a fegyveres-tűztámogató helikopter valamennyi tulajdonsága. Rámutatott, hogy a gép igazi ereje a sebességében és az emelkedési képességében rejlik. „Közel 300 kilométer/órával tud repülni, külső súlyokat és fegyverzetet képes magával vinni, s hatezer méteres magasságra tud emelkedni akár tíz fővel a fedélzetén” – mondta Koller dandártábornok.

 A Magyar Honvédség egyik új beszerzésű Airbus H145M helikoptere repül Budapest felett 2019. november 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt

.

A gépek a bemutató után folytatták útjukat állomáshelyükre, Szolnokra, ahol a bázison a felújított hangárokba kerülnek. Itt a számítógépes rendszer végleges, a Magyar Honvédség igényeinek megfelelő programozása után a legrövidebb időn belül megkezdik velük a kiképzési repüléseket. A helikopterflotta bővítésének következő lépése a jóval nehezebb harcigépek, a H225M-ek beszerzése lesz, amelyek első példányai várhatóan 2023-ban érkeznek Magyarországra.

Forrás:https://honvedelem.hu/ Szerző: Révész Béla

Fotók:MTI/Szigetváry Zsolt