Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Melyik programnyelv tanulásába éri meg leginkább belefogni manapság?

Melyik programnyelv tanulásába éri meg leginkább belefogni manapság?

A munkaerőpiacon tapasztalt kereslet és kínálat arányának következtében a programnyelvek tanulása növekvő népszerűségnek örvend hazánkban. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy melyik programnyelv típusok elsajátítása éri meg leginkább.

Ezzel ugyanis meg tudjuk teremteni a lehetőségét annak, hogy magasabb áron értékesítsük a tudásunkat a piacon, miközben a gondolkodásmódunk is fejlődik.

Nézzük meg tehát a legnépszerűbb programnyelvek listáját, és vizsgáljuk meg azt is, hogy milyen módon tudunk belőlük profitálni.

Ma már nemcsak egyetemen tanulható a programozás

Míg korábban kizárólag a legjobb egyetemek magas belépési küszöbbel rendelkező képzésein volt lehetőség programozást tanulni, ma már a jelentős munkaerőhiány miatt bővültek a választható opciók.

Több felnőttoktatással foglalkozó intézményben is adottak a lehetőségek három, hat vagy éppen tizenkét hónap alatt elvégezni egy junior képzést. Emellett pedig ma már nem feltétlenül az egy programnyelvben szerzett mély ismeretek hordozzák magukban a könnyebb elhelyezkedés, valamint a magasabb fizetés lehetőségét.

A több programnyelv ismerete ugyanis egymásra is épülhet, hatékonyan fejlesztve ezzel a gondolkodásmódot.

A legnépszerűbb programnyelvek listája

A Stack Overflow keresési eredményei, illetve a munkaerőpiacon tapasztalható trendek alapján a 2019-es esztendőben a Python, Java, C/C++, JavaScript, Golang, R, Swift, PHP, C#, valamint a MATLAB számított a legnépszerűbb programnyelvnek.

Persze, ha a jövőben kínálkozó lehetőségekre vagyunk kíváncsiak, akkor a várhatóan keresettnek számító opciókat is érdemes szemügyre venni.

A keresési eredmények és az előrejelzések alapján 2020-ban a népszerűségi lista sorrendjét a Java vezeti majd, mögötte pedig szép sorban a JavaScript, Python, Kotlin, Golang, C#, Swift, Rust, PHP és a C/C++ következik majd.

Most már csak az a kérdés, hogy ezek a várható trendek milyen lehetőségeket tartogatnak magukban.

Mit olvashatunk ki a számokból?

A fenti adatok bizony egyértelműen rávilágítanak az örökzöld nyelvek meglétére a programozásban, amelyeket érdemes tanulni. Habár a szakma folyamatosan fejlődik és változik, ettől függetlenül egy vagy három éves viszonylatban nem várhatók ezen a téren szignifikáns módosulások.

Az ismert programnyelvek listáját bővítve tehát egyre jobb helyzetbe hozhatjuk magunkat a munkaerőpiacon. Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy  párhuzamosan több kódolási típust ne tanuljunk, illetve egy részletes alaptudás elsajátítását se hagyjuk ki a képletből.

Ha ezeket az íratlan szabályokat betartjuk, akkor igenis nyerni tudunk hosszú távon az újabb és újabb programnyelvek ismeretével.