Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Milyen komplikációk léphetnek fel fogbeültetés után?

Milyen komplikációk léphetnek fel fogbeültetés után?
Szerkesztő

Ma már senkinek nem hangzik idegenül a fogbeültetés, ha fogpótlásról esi szó. Természetesen nem volt ez mindig így, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen volt egy ilyen tartós és hatékony pótlás. 

 

A fogbeültetés

Mivel ez napjainkban roppant népszerű, így nem véletlen, hogy egyre nagyobb rutinra tesznek szert az orvosok ezen a téren, sőt, a modern eljárásoknak és anyagoknak köszönhetően nagyjából 5%-ra redukálódott a kockázata a fogbeültetésnek. Ez a szám igen kicsi, mégis, ha véletlenül valamilyen komplikáció lépne fel a beültetés után, arról minden esetben félreérthetetlenül jelez a szervezetünk.

A legfőbb tünetek:

  • Fájdalom jelentkezik az implantátumnál, ami állandóvá válik;
  • Az implantátum környezetében váladék érzékelhető;

  • Vérzik a megduzzad, láthatóan irritált íny;

  • Kilazul a műgyökér, esetenként akár mozoghat is;

  • Arcüreggyulladás jelentkezik;

  • Az implantátum addig nem látott része előtűnik, ami annak köszönhető, hogy az íny lehúzódik.

Ha valaki a fentieket tapasztalja, akkor haladéktalanul forduljon a kezelőorvosához, mert ha még nincs késő, akkor megmenthető a beültetett műgyökér. 

Természetesen a kezelés után teljesen normális, ha 8-10 napig fáj vagy érzékeny az adott terület, de ez egy idő után elmúlik. Mikor ez bekövetkezett, akkor lehet elmenni a varratszedésre, kivéve akkor, ha felszívódó cérnával történt a varrás. Végül pedig 3-6 hónap időtartam alatt folytatódik a gyógyulás folyamata. Mindezt persze orvosi felügyelet kíséri, hiszen fontos, hogy tisztában legyen mindenki az aktuális állapottal. 

Nem épül be, vagy felülfertőződik

Nem túl gyakori eset, de van rá precedens, hogy nem épül be megfelelően a műgyökér az állkapocsba. Ez főleg olyankor fordul elő, ha túl vékony a csontállomány, és emiatt nem képes közrefogni az implantátumot. Ilyenkor gyakran lép fel mozgás vagy épp kilökődés.

A másik ismertebb probléma a felülfertőződés. Hiába a jól elvégzett eljárás, mivel a száj nem egy steril közeg, így előfordulhat az, hogy bejutnak a baktériumok a sebbe, ami könnyen fertőzést okozhat. Persze ez nem csak közvetlenül a beültetés után várható, hanem akár évekkel később is, így rendkívül fontos a rendszeres kontroll.

Persze az is előfordul, hogy valaki nincs tisztában allergiával, a szervezet mégis elutasítja a beültetett implantátumot. Ilyen esetben sajnos más megoldást kell kitalálni.

Van olyan eset is, hogy egy bizonyos helyen, mondjuk rágás közben túl nagy terhelés éri az implantátumot, vagy esetleg kevés a műgyökér, ami a foghidat tartja. Ebben az esetben is mielőbb javasolt felkeresni a fogorvost.

Akár mű, akár igazi fogról van szó, a megfelelő, napi szájhigiénia elhagyhatatlan, és nagyon fontos a rendszeres fogászati kontroll, akkor is, ha éppen nincs tünet.