Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bemutatták a Jób lázadása felújított változatát

Bemutatták a Jób lázadása felújított változatát

 Bemutatták Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása című filmjének teljeskörűen felújított változatát csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban; a filmklasszikus tíz vidéki nagyvárosban lesz látható január végétől.

 

 

 

    A zsidó-keresztény megbékélés fontosságára figyelmeztető film felújított változatát új színdramaturgia és erősebb hatások jellemzik. A Magyar Nemzeti Filmarchívum az összes olyan technikai hibát kijavította, amely az évtizedek során keletkezett a képkockákon - hangzott el az M5 csatorna csütörtök esti kulturális híradójában.
    Kabay Barna rendező, forgatókönyvíró elmondta: "olyan odaadással készítették ezt a felújítást, hogy magam is majd' elájultam, mert annyira szerették a munkájukat. Sikerült visszanyúlni az eredetei negatívra, pedig sok filmnél ezek olyan rossz állapotban vannak, hogy technikailag lehetetlen".

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/Ii9NQdZDqCs" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


    A Jób lázadása a Tisza-menti parasztság elhurcoltatás előtti életéről szól, amely Petényi Katalin forgatókönyvíró szerint a különböző vallási felekezetek közötti béke kiemelkedő példája volt. Petényi Katalin kiemelte: "a film ma is aktuális, sőt egyre aktuálisabb, mert figyelmeztet. Nagyon sok megrendítő és nagyszerű film készült a holokausztról, de ez a film tulajdonképpen nem a holokausztról szól, hanem arról a hittel és szeretettel áthatott, természeti léttel összefonódó életről, amit a holokauszt végleg elpusztított".
    A bemutató kapcsán Gyöngyössy Imre filmjeihez kapcsolódó plakátkiállítás is nyílt az Urániában.
    A Jób lázadása felújított változatának moziforgalmazása 2020. január 27-től indul tíz vidéki nagyvárosban: Szombathelytől Pécsen át Szegedig. A forgalmazás kezdetének időpontja a zsidó újévek egyikéhez, a Tu bisváthoz kapcsolódik.

MTI