Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Atlétikai nagyüzem: fedett vb, olimpia és szabadtéri Eb is lesz idén

Atlétikai nagyüzem: fedett vb, olimpia és szabadtéri Eb is lesz idén

A fedettpályás világbajnokságra öt-hat fős csapattal, míg a tokiói olimpiára 15-17 indulóval számol Kámán Bálint, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója.

 

 

 

    A nancsingi tető alatti vb-t kihagyja a többpróbázó Krizsán Xénia, aki sérülése miatt a tavalyi, dohai szabadtéri vb-n sem tudott rajthoz állni. A súlylökő Márton Anita címvédőként utazhat a március 13-15-én sorra kerülő vb-re, rajta kívül megvan az indulási szintje a távolugró Nguyen Anasztáziának, és három gátasnak, Szűcs Valdónak, Kerekes Grétának és Kozák Lucának.
    Ennél népesebb csapat várható az év fő versenyén, bár jelenleg csak öt atléta rendelkezik olimpiai kvótával: Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Krizsán Xénia (hétpróba), Márton Anita (súlylökés) és Kácser Zita (3000 m akadály).
    "Ha a dohai világbajnokságot tekintjük mércének, ott 18 kvótásunk volt, ezt a számot szeretnénk megközelíteni Tokióban" - fogalmazott Kámán Bálint, jelezve, Rióban 19 atléta vett részt az ötkarikás játékokon, ennél nagyobb csapattal csak az úszók utazhattak Magyarországról. Azóta azonban több versenyszámban szűkítették az olimpiai részvételi listát.
    A pontos ötkarikás létszám majd csak júliusra alakul ki, a mezőnyt a június 29-ig tartó kvalifikációs időszak végén a világranglistáról tölti fel a nemzetközi szövetség. Várhatóan több magyar atléta majd így jut kvótához.
    A tokiói olimpia után bő két héttel még egy nagy verseny következik, a párizsi Európa-bajnokság augusztus 26-30-án.
    "Az Eb mentális kihívás lesz, elsősorban az olimpikonoknak, hogyan tudnak újra csúcsformába lendülni. Ugyanakkor több fiatal esetében ez tekinthető az év fő versenyének, ilyen például a tavalyi U20-as Európa-bajnokságon 400 méter gáton ezüstérmes Mátó Sára vagy az ugyanabban a döntőben ötödik Molnár Janka." - mondta a sportszakmai igazgató. Hozzátette: tavalyról 26-an rendelkeznek Eb-szinttel.

MTI

Címkék