Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Videópremier: Kozák Danuta a kajak királynője!

Videópremier: Kozák Danuta a kajak királynője!
Zsiska Ferenc

Az ötszörös olimpiai bajnok kajakos mesél a Nagy Sportágválasztó Öltözői titkok című videóműsorában, anyaságról, szülésről, házasságról. A videófilm a Nagy Sportágválasztó megbízásából készült és elsődleges célja, hogy a kajak sportágat és a mozgás szeretetét egy példaképen keresztül ismertesse meg a nézőkkel.

 

 

Kislányként a nagybátyja vitte le az első kajakedzésre és itt keveredett szegény abba a félreértésbe, hogy a nagybátyja a becenevén szólította és véletlenül Danusa néven regisztrálták, később a versenyengedélye is erre a névre szólt, így nem csak évekig a beceneve jelent meg a sportági dokumentációkban, de még a Wikipédián is ez az egyik első adat róla. – „Nagyon örülnék, ha ezt letörölnék, mert mindenki azt hiszi nevet változtattam, pedig ez csak a gyerekkori becenevem volt.” – meséli Danuta. Édesanyja lengyel származású, ennek tisztelegtek a névadásánál és ezt a hagyományt folytatta ő is Zóra nevű kislánya születésekor.

Az anyaság emberfeletti teljesítmény. Kezdve a terhességgel, a szülésen át, egyenesen a kisbabák neveléséig, ez mind hatalmas erőt kíván. Megváltozik a testük, felborulnak a hormonok, egy komoly súlyt kell cipelniük, a szülés fáradalmai és az utána jövő éjszakázások és 24 órás szolgálat eleve hatalmas fizikai megpróbáltatás.

Hogy fér ez bele egy profi sportoló életébe?

  „Azt hiszem nekem még könnyebb is volt. Végig edzettem a terhesség alatt, bár nyilván nem eveztem és nem olyan nagy súlyokkal kondiztam, de néhány hét kivételével folyamatosan tréningeztem magam. Voltak nehezebb pillanatok. A délelőtti rosszullétek nem segítették sem a testi, sem a lelki állapotomat, de azt hiszem jól bírtam. A szülészorvosom még ijesztgetett is, hogy az erős nők nem szülnek gyorsan, de nekem sikerült megcáfolnom.” – avat be várandóssága részleteibe Danuta. Időközben a párja a férje lett, kislányuk édesapja, aki ma már az edzői szerepkörben is mellette áll, így tényleg éjjel-nappal közösen dolgoznak. Egészen különleges életvitel és családmodell az övék, hatalmas erővel, önzetlenséggel, együttműködéssel.

A szülés után nem is olyan sokkal már újra hajóba szállt és önmagát is meglepte, mikor Szegeden megnyerte az „első” kajakversenyét. Igazi profi, a szó szoros értelmében.

A téli időszakban a hideg miatt a kajakosok tanmedencében edzenek, ami gyakorlatilag egy úszómedence, ahol fix ülésekben ülve eveznek. – „Nem ez a kajak szépsége.” – vallja be őszintén. Monoton és nehéz, ha valaki ezt végig csinálja, az megtanulja a kitartást! –  „Én inkább a tavaszt és a nyarat szeretem. Szerencsére mikor kezdtem a kajakot, a közös vízitúrák, a szigetkerülések, megszerettették velem a sportágat. Ha a tanmedencével kezdtem volna biztos nem lett volna ekkora a szerelem!” 

Anyaként ajánlanád majd ezt a kislányodnak? Ha mérlegre rakod a sok munkát, izzadságot, szenvedést és örömöt, a versenyszellemet, a vízitúrák emlékeit és a magyar himnusz felemelő hangját a dobogón, akkor megéri mindez?

 „Már gondolkodtam ezen, de számomra egyértelmű, hogy igen, megéri. Számomra nem kérdés, de anyaként én csak annyit szeretnék, hogy mindenképpen sportoljon. Mindegy majd mit választ, de legyen meg a mozgás és legyen a sport az élete része, hiszen olyan sok örömöt és boldogságot tud adni, amit szeretném, ha ő is meg tudna kapni.” – vallja be őszintén.

A teljes riport a Sportágválasztó.hu oldalán olvasható:https://sportagvalaszto.hu/oltozoi-titkok-kozak-danuta/