Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Párbajtőr GP és férfi kard vk Budapesten az olimpiai kvalifikáció jegyében

Párbajtőr GP és férfi kard vk Budapesten az olimpiai kvalifikáció jegyében

Az olimpiai kvalifikációs hajrában két kiemelt nemzetközi versenyt rendez a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) márciusban: péntektől vasárnapig a WestEnd Grand Prix-n a világ legjobb férfi és női párbajtőrözői lépnek pástra Budapesten, a Ludovika Arénában, két héttel később pedig a Gerevich-Kovács-Kárpáti vk-viadallal zárul a férfi kardozók egyéves menetelése ugyanott.

    Szetey András, az MVSZ kommunikációs igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón ismertette a kvótahelyzetet, és megjegyezte: az egyéni GP sem a férfik, sem a nők esetében nem igazán tud javítani, illetve rontani a magyar esélyeken. Ennek oka, hogy a férfi párbajtőrözők a csapatkvóta megszerzésében bíznak, ha pedig ez nem jön össze, a tavaly világbajnok Siklósi Gergely nagyon jó helyen áll ahhoz, hogy egyéniben elindulhasson Tokióban. A nőknél ugyanakkor minden valószínűség szerint az európai pótkvalifikációs viadal jelenti majd az egyetlen esélyt.
    Ez utóbbi versenyen szeretne elindulni a Rióban olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese, aki szülés után most tér vissza a nemzetközi porondra.
    "Nagyon jól érzem magam. Örülök, hogy végül is úgy döntöttem, visszatérek. Legutóbb 2006-ban vívtam selejtezőt ezen a versenyen, érdekes lesz újra ebben a helyzetben lenni. Szeretnék úgy vívni, hogy majd én kapjam a lehetőséget arra, hogy a zónakvalifikációs versenyen elindulhassak" - mondta.
    A Budapesten vb-győztes Siklósi úgy fogalmazott, a tavalyi diadal óta már rendszerint másként áll a pástra, mint azelőtt, illetve elárulta, hogy térdsérüléssel bajlódik, ezért nem százszázalékos az állapota.
    "A hétvégén matematikailag is biztosíthatom, hogy egyéniben kijussak az olimpiára, de mi, férfi párbajtőrözők, a Buenos Aires-i világkupára, annak is a csapatversenyére fókuszálunk" - utalt a két hét múlva esedékes viadalra.
    Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a fiatal férficsapat teljesítménye egyelőre még hullámzó, így kétesélyes, hogy a válogatottnak sikerül-e kiharcolnia a tokiói részvételt.
     A WestEnd GP-n, melyen egyéni versenyek lesznek, 600 körüli vívó indul el, és a mennyiség mellett a minőség is adott, a világranglista bő élcsoportja szinte hiánytalanul itt lesz.
    A férfi kardozók hazai nevezési adatai még nem véglegesek, és ők egyelőre nem is a Gerevich-Kovács-Kárpáti viadalra készülnek, mert a hétvégén Luxembourgban van feladatuk. A kardválogatott gyakorlatilag már biztosította olimpiai részvételét, most pedig ezt matematikailag is biztossá teheti.
    A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, aki másfél hete megnyerte a varsói világkupát, elmondta, hogy számukra már a mostani időszak is az olimpiai felkészülés jegyében zajlik.
    "Munkából megyünk a versenyekre, és bízunk benne, hogy kijön a forma" - tette hozzá.
    A 2017-ben világbajnok, tavaly vb-ezüstérmes Szatmári András éppen Lengyelországban tért vissza térműtétje után, három hónapos rehabilitációt követően, de ott még csak egyéniben indult.
    "Folytatódik a rehabilitáció, Luxemburgban azonban már csapatban is vívni fogok. Fejben mi már mindannyian arra készülünk, hogy Tokióban minél jobban szerepeljünk" - hangsúlyozta.
    Csampa Zsolt, a szövetség elnöke jelezte, hogy a koronavírus-járvány egyik verseny lebonyolítását sem veszélyezteti. Sárfalvi Péter helyettes államtitkár pedig kiemelte, hogy sokat jelent hazai környezetben versenyezni, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a két budapesti világverseny sokakat közelebb hoz a kvótához, vagy megerősíti pozíciójukat.
    A párbajtőr GP-n pénteken a férfi, szombaton a női selejtezőt rendezik, majd vasárnap kerül sor mindkét nemben a 64-es tábla asszóira. A férfiak versenyével a tavalyelőtt elhunyt Kulcsár Győzőre emlékeznek, a nők viadala pedig immár hagyományosan Sákovics József Emlékverseny lesz. A Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupán a március 20-i selejtező után 21-én lesznek a főtáblás küzdelmek, majd 22-én a csapatviadal, a Zarándi Csaba Emlékverseny. A belépés mindkét versenyre díjtalan.

MTI