Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyílt a 2. Art and Antique művészeti kiállítás és vásár

Megnyílt a 2. Art and Antique művészeti kiállítás és vásár Megnyílt a 2. Art and Antique művészeti kiállítás és vásár
Zsiska Ferenc

Többek között Mattis Teutsch János, Giambattista Tiepolo, Hantai Simon és Bak Imre munkáival is találkozhat a 2. Art and Antique művészeti kiállítás és vásár közönsége csütörtöktől vasárnapig a Millenáris Park B épületében.

 

 

    Az először tavaly megtartott Art and Antique az idei évre jelentősen fejlődött: harminc helyett már több mint ötven kiállító mutatkozik be az antiktól a kortársig a magyarországi műkincspiac szinte minden szegmensében - mondta el a rendezvény megnyitó sajtótájékoztatóján Tausz Ádám főszervező.
    Mint kiemelte, az Art and Antique nem csupán a műgyűjtőket, hanem minden érdeklődőt szeretne megszólítani, a kiállítás programját ezért előadások, kerekasztal-beszélgetések is színesítik, a látogatókat - köztük külön a fiatalokat - pedig naponta több tárlatvezetés is várja.
    Idén a beteg gyermekek különleges kívánságait teljesítő Csodalámpa Alapítványt támogatja a kiállítással párhuzamosan zajló jótékonysági online aukció, melyre a galériák ajánlottak fel tárgyakat - közölte Tausz Ádám.
    A sajtótájékoztatón bemutatkozó fontosabb kiállítók közül a BÁV művészeti igazgatója, Fertőszögi Péter emlékeztetett arra, hogy az aukciósház jogelődje száz évvel ezelőtt tartotta első árverését, a hagyományok őrzése mellett azonban a megújulást, a legfiatalabb gyűjtői generációk megszólítását is feladatuknak tartják.
    A BÁV ennek jegyében állította össze az Art and Antique-on bemutatott anyagát is, amelyben a 16. századtól a kortársig az aukciósház szinte teljes palettáját bemutatják festményeken, szobrokon, bútorokon, órákon és ékszereken keresztül. Fertőszögi Péter kiemelte Giambattista Tiepolo egy korábban a Sotheby'snél is szerepelt képét és a különlegességek közül a 19. század végi spanyol lottósorsolásokhoz használt fagömböt.
    Kelen Anna, a Virág Judit Galéria és Aukciósház művészettörténésze a bemutatott anyagból elsősorban Mattis Teutsch János Kompozíció 1923 (Kék lovas) című festményére hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint egy legendás svájci magángyűjteményből került vissza egy jelentős Mattis Teutsch-kollekció, amelyből a galéria ősszel rendez nagyszabású kiállítást, de itt ízelítőként bemutatják a gyűjtemény talán legszebb darabját.
    Magyar Fanni, az acb Galéria kurátora elmondta: a magyar képzőművészet legutóbbi három generációjára fókuszálva a neoavantgárdtól a kortársig terjedő anyaggal vesznek részt a vásáron.
    A látogatók így egyaránt találkozhatnak olyan fiatal alkotók munkáival, mint Esterházy Marcell, Felsmann István, Tarr Hajnalka vagy Dobokay Máté, a középgeneráció tagjai közül kiállítják például Eperjesi Ágnes, a Societé Réaliste és Várnai Gyula műveit is, a neoavantgárdot pedig mások mellett Tót Endre, Bak Imre és a Pécsi Műhely tagjai képviselik.
    Makláry Kálmán, a Makláry Fine Arts Galéria tulajdonosa hangsúlyozta: egy ilyen vásáron szerepelni a nagy galériák számára is megtiszteltetés, mindegyik kiállító a legerősebb anyagával igyekszik részt venni.
    Saját galériája standjáról Makláry Kálmán egyrészt az emblematikus franciaországi magyar művészeket - Hantai Simont, Reigl Juditot, Fiedler Ferencet és Major Kamillt -, másfelől a kortárs dél-koreai alkotókat, mint Szuh Jong Mint, Il Hva Kimet és Hur Kjung Et emelte ki.
    A rendezvény teljes kiállítói listája és programja a https://artandantiquebudapest.com honlapon érhető el.

Fotók: MTI/Mónus Márton