Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Otthoni tornával bővült az M5 csatorna oktatási sávja

Otthoni tornával bővült az M5 csatorna oktatási sávja

Hétfőtől otthoni tornával bővül az M5 kulturális csatorna oktatási sávja, a Mozogj otthon! című műsorban tornázásra buzdítják a "kicsiket és nagyokat" - közölte az MTVA sajtóosztálya vasárnap az MTI-vel.

 

 

    Azt írták: az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként Alsós - Sulikalandok címmel. Az egyetemistáknak a Mindenki Akadémiája című műsorukat ajánlják, Netorika című ötrészes sorozatukban pedig a tanároknak igyekeznek praktikus tanácsokat adni a digitális oktatáshoz.
    Hétfőn 8-kor kezdődik az Alsós - Sulikalandok című műsor, amelyben a harmadikosok az Oroszlán és kecske történetével ismerkedhetnek meg, a negyedikesek pedig a köszönési formákat gyakorolhatják.
    Felsős című műsorukat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánlják. Hetedikes biológiával indul az adás 8.30-kor, a madarak és az emlősök osztályáról lesz szó. Magyar nyelvből a kommunikáció egyik fontos elemét, a testbeszédet elemzik a hatodikosokkal, majd Tóth Zoltán történelemtanár beszél a francia forradalomról, a jakobinusok hatalomra jutásáról és XVI. Lajos kivégzéséről a 6. osztályosoknak.
    Matematikából a hatodik évfolyamosok a feldarabolással végzett térfogatszámításokról tanulhatnak, majd a hetedikesek Csajkovszkij művészetével és a zeneszerző életével ismerkedhetnek meg közelebbről. Ezután nyolcadikos kémia következik, amelyben a vizek keménysége és a vízlágyítás lesz a téma.
    Hozzátették: 11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanulásé a főszerep, a Szólalj meg! című sorozatban ezúttal az angol és a német nyelvvel foglalkoznak.
    Érettségi műsorukat 12.30-kor magyar nyelv és irodalommal kezdik, Madách Imre: Az ember tragédiája című művét elemzik. Matematikából a kúp és a gúla témaköreivel foglalkoznak, majd biológia következik, a többi között a hormonális szabályozásról is szó lesz. A fizikaóra tananyaga a folyadékok mechanikája, a hidrosztatika, a hidrodinamika, a hidrosztatikai nyomás értelmezése, Arkhimédész törvénye, az úszás, a lebegés és az elmerülés lesz. Történelemből pedig bemutatják a nyugati szerzetesség kialakulását, a szerzetesi mozgalom megújításának okait és az újonnan alakult szerzetesrendek tevékenységeit, hatásait.
    A Mozogj otthon! 14.45-kor kerül adásba az M5 csatornán, a műsorban "hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól" - írták.
    A 20.25-kor kezdődő Netorika című műsor a távoktatás és az online kommunikáció területeire kalauzolja az érdeklődőket. A hétfői epizódból megtudhatjuk, hogy "milyen öltözékben és milyen illusztrációs eszközökkel érdemes előadni a távoktatás során".
    A Mindenki Akadémiája éjféltől lesz látható, hétfőn Aczél Petra nyelvész, kommunikációkutató, egyetemi tanár tart előadást Beszélni tényleg nehéz? címmel. Az adást kedden reggel 7.30-tól megismétlik.

MTI