Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyűrűsfarkú makik születtek a debreceni állatkertben

Gyűrűsfarkú makik születtek a debreceni állatkertben

Két gyűrűsfarkú makikölyökkel bővült a debreceni nagyerdei állatkert állatállománya, a jövevényeket a járvány miatt látogatók előtt lezárt parkban csütörtökön mutatta meg a sajtónak az intézmény igazgatója.

 

 

 

    Nagy Gergely Sándor kiemelte: az állatkert Katta-sétányának játékos lakói, a gyűrűsfarkú makik (lemur catta) évről évre újabb csöppségekkel lepik meg a gondozókat és a nagyközönséget. Két nőstényük nemrég egy-egy egészséges utódnak adott életet a mintegy négyhónapos vemhességet követően.
    A kifogástalan étvágyú, életerős kölykök egyelőre anyjuk bundájába csimpaszkodva töltik idejüket, de napról napra kíváncsian ismerkednek társaikkal és a külvilággal, az anyatej mellett pedig már szívesen belekóstolnak a felnőttek táplálékába is - ismertette az igazgató, jelezve, hogy a közönségkedvenc kattacsapattal a kert újranyitását követően testközelből is találkozhatnak majd a látogatók.
    A Madagaszkár szigetének endemikus makifajai közül a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) tölti a legtöbb időt az otthonául szolgáló száraz erdők talajszintjén, ahol lehullott gyümölcsök után kutat.

 

Kölyök gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), más néven katta az anyja hátán, Lengyel Zoltán gondozó vállán a Debreceni Állat- és Növénykertben 2020. április 16-án. Több mint négy hónapos vemhességet követően márciusban két maki is született. A debreceni állatkert a koronavírus-járvány miatt támogatói belépőjegy megvásárlására buzdítja az érdeklődőket. Az online kapható jeggyel nemcsak az állatkert fennmaradását támogathatják, hanem belépőjegyként is felhasználható az újranyitást követő 1 éven belül. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


    Bár az egyik legjellegzetesebb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősfaj, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint 2000 és 2017 között 95 százalékkal csökkent az egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a befogások következtében - mondta Nagy Gergely Sándor, megjegyezve, hogy immár jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyükön.
    Hozzátette: a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Örvendetesnek nevezte, hogy az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) résztvevőjeként a debreceni állatkert évről évre sikeres szaporulatról számolhat be.  (MTI)

Nyitókép:Kölyök gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), más néven katta az anyja hátán a Debreceni Állat- és Növénykertben 2020. április 16-án. Több mint négy hónapos vemhességet követően márciusban két maki is született. A debreceni állatkert a koronavírus-járvány miatt támogatói belépőjegy megvásárlására buzdítja az érdeklődőket. Az online kapható jeggyel nemcsak az állatkert fennmaradását támogathatják, hanem belépőjegyként is felhasználható az újranyitást követő 1 éven belül. Fotó:MTI/Czeglédi Zsolt