Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mikor indulhat újra Európában az amerikaifutball?

Mikor indulhat újra Európában az amerikaifutball?

A koronavírus miatt Európában is megállt az élet, a kormányok által meghozott intézkedések következtében pedig a többi sportághoz hasonlóan az amerikaifutball-bajnokságok is szünetelnek.

 

 

 

A Magyar Amerikai Futball Szövetség szervezésében megrendezésre kerülő magyar bajnokság is erre a sorsra jutott, jelen pillanatban május 15-ig biztosan nem lesznek mérkőzések hazánkban. Amíg a játékosok és edzők, a szurkolókkal együtt arra várnak, hogy enyhüljenek a szigorítások és esetleg elindulhasson a szezon, addig a MAFSZ, a HFL csapatokkal együtt elindítja az első MAGYAR ONLINE BAJNOKSÁGOT, amelyben a hat gárda – Budapest Cowbells, Budapest Wolves, Fehérvár Enthroners, Győr Sharks, Kijev Capitals, Miskolc Steelers – játékosai vesznek majd részt, az eredeti bajnokság kiírásával megegyező módon lebonyolított versenysorozatban.  

EURÓPAI AMERIKAIFUTBALL-KÖRKÉP 
 
Most pedig nézzük meg, hogyan alakult a bajnokságok sorsa eddig a szomszédos országokban és Európában. A HFL-ben is szereplő Kijev Capitals, az ukrán bajnokságban sem léphet pályára, az általános tilalmaknak köszönhetően, ezért a hagyományosan április elején induló sorozatot Jurij Hundics, az ULAF elnöke április 16-án idén őszig elhalasztotta, a cél azonban továbbra is az, hogy idén megrendezésre kerüljön. A Fehérvár Enthroners a hazai kiemelt osztály mellett az osztrák bajnokságban is szerepel, a helyzet azonban ott sem sokkal jobb, a szezon legkorábban a sógoroknál is ősszel kezdődhet majd el. 
 Az osztrák sportminiszter, Werner Kogler bejelentette, hogy a non-kontakt sportágak április végén elkezdhetik az edzéseket, a kontakt sportágak azonban még nem kapnak erre engedélyt. Ennek fejleménye, hogy a XXXVI. Austrian Bowl 2020. július 20. helyett, csak 2021-ben kerül megrendezésre. Az AFBÖ, vagyis az osztrák amerikaifutball-szövetség elnöke Michael Eschlböck a nehézségek ellenére optimista és nagyon bízik az őszi szezonban. A halasztás mellett döntött Európa legerősebb bajnoksága, a német is, ahol legkorábban július közepén indulhat el a szezon. Csehországban április 30-án várható a következő döntés, míg Nagy Britanniában ez a dátum május 31. Az északi országok közül Norvégia és Svédország is augusztus 15-re tervezi a kezdést. Vannak azonban bajnokságok, amelyekben idén már nem játszanak mérkőzést. Olaszországban és Spanyolországban már törölték a szezont, amely érthető, hiszen ebben a két országban a mai napig súlyos a helyzet. Hozzájuk csatlakozik még Svájc, Franciaország és Szerbia is, ahol már lezártnak tekintik az idei amerikaifutball-szezonokat. 
 
A VILÁG 225 LEGJOBB CSAPATA 
 

Az AFI vagyis az American Football International és az Inside Sport Japan csapata készített egy rangsort, amely a világ 225 legjobb klubcsapatát tartalmazza. Ezen listán 4 a HFL-ben szereplő gárda is megtalálható, azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában szereplő csapatokat nem találjuk meg az összeállításban, hiszen azok mindegyike magasabb színvonalat képvisel. Az anyag elkészítésekor a japán és a német bajnokságot leszámítva, csak az első osztályú csapatok szerepelnek és az elkészítésében játékosok és edzők is részt vettek. A lista első helyén a sorozatban negyedik bajnoki címét szerző Fujitsu Frontiers áll. A japán csapat a világ legrégebbi bajnokságában szerepel, amelyet Észak-Amerikán kívül hoztak létre. A felkelő nap országában 1934 óta játszanak amerikaifutballt. 

A HFL csapatok közül a Fehérvár Enthroners szerepel a legelőkelőbb helyen, 115. a listán. Az ukrán bajnok és magyar ezüstérmes Kijev Capitals a 120. helyen található, míg a két budapesti egyesület igen közel egymáshoz, a Wolves a 141.-ik, a Cowbells pedig a 143. a sorban.  A lista készítői sem titkolják, arra számítanak, egy csapatot leszámítva, nem lesz mindenki elégedett. Ezzel Jim Ward, a fehérváriak mestere is egyetért. „Úgy gondolom, ezek a rangsorok sohasem lesznek pontosak, de összességében elégedett vagyok a helyezésünkkel, hogy bekerültünk a top115-be. Ez azt is megmutatja, hogy a magyar amerikaifutballt is egyre inkább elismerik Európában. A célunk azonban még feljebb jutni és az élvonalba tartozni. Ehhez persze még fejlődnünk kell és mindent mérkőzést megnyerni, amikor pályára lépünk, továbbá a nemzetközi kupákban, mint a CEFL is meg kell mutatnunk magunk ahhoz, hogy előrébb tudjunk lépni.” A legfontosabb dolog azonban most Székesfehérváron is az emberek egészsége, a többit már csak türelmesen ki kell várni. 
 

Forrás: Magyar Amerikai Futball Szövetség /Hungarian Federation of American Football /www.mafsz.org/

Nyitókép:illusztráció/pexels.com