Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az autósportnak is jó a Hajdúnánáson épülő MotoGP-pálya

Az autósportnak is jó a Hajdúnánáson épülő MotoGP-pálya
Zsiska Ferenc

Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke szerint a hazai autósportnak is hasznos, hogy Hajdúnánáson gyorsaságimotoros világbajnoki pálya épül és 2023-tól nyolc éven át versenyez majd ott a MotoGP mezőnye.

 

 

 

    A létesítmény megépítéséről és az ehhez kapcsolódó beruházásról szombaton sajtótájékoztatón számolt be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó- és motorsport fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
    "Az MNASZ elnökeként számomra nagy öröm, hogy Palkovics miniszter úr személyében elhivatott kormánybiztosa is van az autó- és motorsportnak, és külön megtiszteltetés volt számomra, hogy a fejlesztési stratégia kidolgozásában a miniszter úr felkérése alapján együtt dolgoztunk" - nyilatkozta Oláh Gyárfás hétfőn az MTI-nek.
    A sportvezető hozzátette, amikor 2015-ben elnökké választották, akkor többek között azt a célt tűzte ki, hogy a sportágat és annak szakmai vezetését megújítsa és új szintre emelje, amelynek eredményeként a tehetséges fiatalok sportértéke és a sportágban lévő lehetőségek felkeltik a kormányzat figyelmét.
    "Az elmúlt években rengeteg munkát fektettünk abba, hogy nemzetközi versenysorozatok futamait hozzuk Magyarországra, a nemzetközi szövetségben jelentősen növeljük a magyar szakemberek részvételét, gondoskodjunk az eredményes és sikeres utánpótlás-nevelésről, valamint olyan szakmai fejlesztéseket hajtsunk végre, amelyekkel jó helyzetbe hozhatjuk a hazai autósportot" - mondta az MNASZ elnöke, aki szerint az elmúlt években a szövetségben végrehajtott megújulás elengedhetetlen volt a kormány autó- és motorsport stratégiájának alapjaihoz.
    "A MotoGP Magyarországra hozatala a mi sportágunknak is jó lehetőség, mivel a világ összes MotoGP-pályáján szerveznek autóversenyeket is" - jelentette ki Oláh Gyárfás, aki szerint az ország keleti része az autósport számára is kiemelt jelentőségű, többek között ezért is választották a rali Európa-bajnoki futam helyszínének Nyíregyházát.

MTI

Nyitókép:

 A leendő MotoGP-pálya helyszíne Hajdúnánás határában 2020. június 20-án. A magyar kormány korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypályát épít Hajdúnánás külterületén, amely alkalmas lesz egyebek mellett a Forma-1 motoros megfelelője, a világ első számú gyorsaságimotoros versenysorozata, a MotoGP futamainak befogadására is. A beruházás, amely a pályaépítés mellett kiterjed a kiszolgáló létesítmények, tréningközpont, konferenciaközpont, szálloda építésére is, 65 milliárd forintba kerül. A MotoGP jogtulajdonosával, a Dorna Sports-cal kötött megállapodás nyolc évre szól, az első versenyt 2023-ban rendezik meg. MTI/Czeglédi Zsolt