Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Átadták az egri vár helyreállított Zárkándy-bástyáját

Átadták az egri vár helyreállított Zárkándy-bástyáját

Átadták hétfőn Egerben a vár több mint félmilliárd forintból helyreállított Zárkándy-bástyáját, a beruházás első üteme a Modern városok program keretében, míg a második a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

 

 

 

    Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) polgármester az ünnepségen kiemelte: a vár nem csupán az egriek szívügye, az egyszerre Magyarország, a keresztény kultúra és a hazafiság szimbóluma. Ezt az épített örökséget éppen ezért nemcsak óvni és őrizni kell, hanem szükség van a fejlesztésére is - tette hozzá.
    A városvezető fontosnak nevezte, hogy a létesítmény többi, még felújításra, kialakításra váró része is lépésről lépésre elkészüljön. Bejelentette: terveik szerint a rekonstrukció következő eleme egy függőhíd lesz, amely új attrakcióként egyszerre jelent majd plusz vonzerőt és könnyíti meg, illetve teszi élményszerűbbé a Dobó István Vármúzeumba látogatók mozgását.
    Habis László (Fidesz-KDNP), a város korábbi polgármestere az eseményen hangsúlyozta: a vár nemzetközileg ismert erődítmény, amelyhez a magyar történelem dicsőséges fejezetei kapcsolódnak. Ennek alapján vált korábban a parlament döntése értelmében nemzeti emlékhellyé.
    Felidézte, hogy az elmúlt időszakban fontos beruházások készültek el a létesítmény falai között: megújult és látogathatóvá vált a Szép bástya, a Török kert, helyreállították a kálváriát, létrejött egy új sétány, korszerűsítették a vár közműrendszerét, és nagy jelentőségű fejlesztés történt a kazamatákban is.
    A Modern városok program keretében Eger rehabilitációs stratégiai céljainak egyikeként a vár állagmegóvó felújításának folytatását fogalmazta meg - tette hozzá.
    A pusztuló Zárkándy-bástyát kétszeri kormánydöntéssel sikerült megmenteni az utókornak - fogalmazott, jelezve: a helyreállítás több mint bruttó 623 millió forintba került, ahhoz a program mellett a Belügyminisztérium biztosította a pénzügyi fedezetet.
    A Zárkándy Pál egykori egri várkapitány nevét viselő építmény és az ahhoz épített fülesbástya a vár belső udvarának északkeleti sarkán található. Sajátossága, hogy az Eger-Putnok vasútvonal a vár keleti fala és a bástya között halad el, így fizikailag is leválasztva a védművet a teljes komplexumról.
    A kivitelezés során mintegy 3000 köbméter követ és 2000 köbméter földet mozgattak meg, a felújítás eredményeként az eddig 300 méter hosszú aknafigyelő folyosó további 150 méterrel bővült. Ebből száz méternyi látogatható lesz, míg a bástya belső udvarát rendezvénytérként is szeretnék hasznosítani a jövőben.

MTI

Nyitókép: Az egri vár felújított Zárkándy-bástyája az átadás napján 2020. július 20-án. MTI/Komka Péter

Címkék